Niet gecategoriseerd

Mondzorg in verpleeghuis faalt

Array

Verpleeghuizen schenken te weinig aandacht aan bewoners die nog beschikken over het eigen gebit. Veel ouderen kampen daardoor met slechte tanden en kiezen.Nog al te vaak wordt ervan uitgegaan dat verpleeghuisbewoners een kunstgebit hebben. Het goed schoonmaken van gebitten vergt veel tijd en aandacht. Daaraan ontbreekt het in veel verpleeghuizen. Al twee jaar geleden constateerde het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) dat de mondverzorging in verpleeghuizen gebrekkig is. Na opname gaat de toestand van het gebit daardoor snel achteruit. Dit najaar komt het CVZ met een nieuw advies over de recente stand van zaken.De situatie is zorglijk doordat steeds meer ouderen nog beschikken over hun eigen tanden en kiezen. Hun leven lang werden kosten noch moeite gespaard om het eigen gebit te behouden. De aangebrachte bruggen, kronen of implantaten vergen dat er goed gepoetst wordt. Gebeurt dit niet, dan dreigen gebitten weg te rotten. De aandacht voor gebitsverzorging bij ouderen begint hier en daar voorzichtig op gang te komen. De Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA) werkt bijvoorbeeld aan richtlijnen voor gebitsverzorging in instellingen. Volgens de richtlijnen NVVA zou bijvoorbeeld het zorgplan van elke bewoner ook standaard mondzorg moeten omvatten. Tot nu toe heeft slechts een handjevol tandartsen zich gespecialiseerd in de behandeling van oudere en zieke patiënten. Op dit moment bestaat er niet meer dan één geriatrische tandartsenpraktijk. Overigen is bij de Radboud Universiteit in Nijmegen inmiddels een aanvullende opleiding geriatrische tandheelkunde gestart. Voor de ongeveer 18.000 bewoners in Nederlandse verpleeghuizen die nog beschikken over hun eigen gebit, is dit echter vooralsnog slechts een druppel op de gloeiende plaat.
Bron: Nederlands Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.