Kanker, doodsoorzaak Nummer 1

Array

Kanker wordt vanaf 2010 doodsoorzaak nummer één en zal ondanks alle medische vooruitgang en preventie de plaats van hart- en vaatziekten overnemen. Die voorspelling deed het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Vorig jaar zijn ruim 40.000 mensen overleden aan een vorm van kanker. Drie van de tien sterfgevallen zijn het gevolg van kanker. Bijna een kwart van de totale sterfte door kanker wordt veroorzaakt door longkanker. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk dikkedarmkanker (9 procent) en borstkanker (8 procent). Het totaal aantal sterfgevallen door kanker neemt jaar in, jaar uit toe. Wordt echter rekening gehouden met de omvang en leeftijdssamenstelling van de Nederlanders, dan blijkt al jarenlang sprake te zijn van een dalende kans om door kanker te overlijden, zo betoogt het CBS.

Afname sterftekans mannen
De sterftekans van mannen neemt sneller af dan die van vrouwen. Dat komt vooral door veranderingen in het rookgedrag. Toen mannen enkele decennia geleden stopten met roken, begonnen net meer vrouwen te roken. De afgelopen tien jaar is de kans om door longkanker te overlijden onder vrouwen dan ook sterk toegenomen.

Maar over het algemeen is van de tien meest voorkomende vormen van kanker, alleen bij slokdarmkanker de kans op overlijden toegenomen. Het risico om hieraan te sterven wordt vergroot door alcoholconsumptie en roken.

De sterfte door borstkanker is sinds de helft van de jaren negentig van de vorige eeuw duidelijk afgenomen. Volgens het CBS komt dit mede door meer testen en betere behandeling. Als deze afname doorzet, sterven over twee jaar meer vrouwen aan longkanker dan aan borstkanker.

Bij ongeveer 50 tot 70 procent van de mensen die aan kanker overlijden, heeft een ongezonde leefstijl een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de ziekte. Met een gezonde leefstijl kun je zelf veel doen om het risico op kanker te beperken. Maar een manier van leven die kanker gegarandeerd voorkómt, is er helaas niet. Naast aanleg of leefgewoonten kan toeval een rol spelen. Iemand die altijd gezond heeft geleefd, kan toch kanker krijgen. En andersom kan iemand die altijd heeft gerookt, oud worden zónder kanker te krijgen.

Bekende risicofactoren zijn:

  • Roken
  • Slecht en vet eten
  • Te weinig beweging
  • Te veel stress
  • Luchtverontreiniging, straling, chemische stoffen
  • Veel zonnen

Bron: Planet.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Kanker, doodsoorzaak Nummer 1"

  1. kanker is heel erge ziekte waar veel mensen aan dood gaan en dat vind ik heel erg jij ook?????????????

Comments are closed.

Recente artikelen