web analytics

MedicalFacts

MedicalFacts wordt mede mogelijk gemaakt met steun van:
astrazeneca 728 x 90 longpas
0

Snelle revalidatie na knie- of heupoperatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 28 September, 2005
Betere zorg na operatie door goede samenwerking ziekenhuis en thuiszorgDe afdeling Orthopedie van de Isala klinieken werkt sinds kort met een nieuw behandeltraject om mensen die een nieuwe knie of een nieuwe heup nodig hebben snel te laten terugkeren naar huis of eventueel naar een verpleeghuis . Het principe is simpel: Een groep patiënten voor dezelfde operatie (knie of heup) wordt als groep op maandag opgenomen en die dag geopereerd en gaat op vrijdag naar huis of naar een verpleeghuis als er thuis geen opvang is. Dit snelle ontslag uit het ziekenhuis is mogelijk doordat niet alleen de ziekenhuiszorg onderdeel is van het traject maar ook de nazorg al geregeld is. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met thuiszorg en verpleeghuis Voor de patiënt heeft deze methode als voordeel dat hij snel weer uit het ziekenhuis is en in de eigen vertrouwde omgeving verder kan herstellen.

Zorgverzekeraar Univé levert een financiële bijdrage aan de Isala klinieken. Univé wil graag investeren in de verbetering van zorgtrajecten met oog op de toekomst. Er zijn goede afspraken gemaakt over de te leveren zorg. Hierbij is niet alleen de prijs belangrijk maar vooral de kwaliteit van de geleverde zorg. Hoe werkt het?
Iedere week wordt een groep van 6 patiënten voor een knie- of heupoperatie opgeroepen. Deze patiënten worden op maandag opgenomen en geopereerd. Vanaf dinsdag begint er een intensief revalidatietraject onder leiding van een verpleegkundige en een fysiotherapeut in een speciaal daarvoor ingericht dagverblijf. De patiënt komt vanaf de eerste dag in zijn eigen kleding en wordt daardoor ook uit de patiëntenrol gehaald. Op donderdag wordt er alweer samen geoefend met traplopen en op vrijdagmiddag verlaten de patiënten al het ziekenhuis. De hele groep doorloopt het traject samen, van begin tot eind.
Twee weken voor opname zijn er al afspraken gemaakt met de thuiszorg of een verpleeghuis zodat iedere patiënt die aan dit traject deelneemt ook verzekerd is van opvang na ziekenhuisopname. De patiënt krijgt uit de directe omgeving (partner, familie) een persoonlijke coach.Wat is het voordeel?
Het voordeel van dit traject is dat, door het proces te standaardiseren, patiënten efficiënt geholpen kunnen worden en door de samenwerking met thuiszorg en verpleeghuizen verzekerd zijn van goede nazorg. Doordat de nazorg geregeld is hoeven geopereerde en deels gerevalideerde patiënten niet onnodig lang in het ziekenhuis te verblijven. Hierdoor wordt de beddencapaciteit beter benut en kunnen andere patiënten ook eerder geholpen worden.


Comments are closed.

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!

captcha image

Protected by Sabre. 6787 aliens stopped.