Registratiedossier Cervarix ter goedkeuring ingediend

Array

Vandaag maakt GlaxoSmithKline bekend dat zij het onderzoeksdossier van haar vaccin Cervarix(tm) ter goedkeuring heeft ingediend bij de Europese registratie-autoriteiten.

Het vaccin stelt het menselijk lichaam in staat zich te beschermen tegen de twee belangrijkste kankerverwekkende typen van het Humaan Papilloma Virus (HPV). HPV typen 16 en 18 zijn verantwoordelijk voor 71,5% van alle gevallen van baarmoederhalskanker binnen Europa.(1)
Uit klinisch onderzoek is gebleken dat Cervarix 100% bescherming biedt tegen een aanhoudende infectie door zowel HPV 16 als HPV 18, en ook tegen de voorstadia van baarmoederhalskanker.(2) Dezelfde onderzoeken hebben vooralsnog het eerste bewijs opgeleverd van een nog bredere bescherming tegen andere kanker veroorzakende HPV typen, naast HPV 16 en 18.(3) Cervarix is samengesteld met een nieuw adjuvans, AS04. Dit adjuvans is uitgekozen om te garanderen dat Cervarix bij vrouwen een sterke en langdurige reactie van het immuunsysteem oproept.(4)
HPV is een veelvoorkomende infectie en overdraagbaar via seksueel contact.(5) Iedere vrouw loopt risico op besmetting met het virus. HPV kan zowel jonge als oudere vrouwen treffen, als gevolg van een eerste infectie of een her- infectie.
Eerdere infectie met HPV betekent niet dat vrouwen niet vatbaar zijn voor opeenvolgende infecties en ook voorkomt het niet dat de infectie een blijvend karakter krijgt.(6)
Baarmoederhalskanker is een belangrijke doodsoorzaak onder vrouwen en de oorzaak voor emotioneel en lichamelijk leed.(7) Het is wereldwijd de op een na meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen ouder dan 15 jaar.(8)Baarmoederhalskanker betekent een groot medisch, psychologisch en sociaal probleem voor vrouwen overal ter wereld. Ondanks bevolkingsonderzoek (het uitstrijkje) in Nederland wordt jaarlijks bij 750 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker gesteld. Jaarlijks overlijden er 230 vrouwen aan deze kwaadaardige ziekte.(9)

OVER HUMAAN PAPILLOMA VIRUS (HPV)
Er zijn zeer veel typen van HPV, echter slechts een paar typen veroorzaken baarmoederhalskanker of voorstadia van kanker van de huid. Andere typen HPV veroorzaken goedaardige genitale wratten of andere oppervlakkige, goedaardige huidafwijkingen.
Aanhoudende infectie met sommige typen HPV kan tot baarmoederhalskanker leiden.
Volgens schatting loopt 70% van de vrouwen tijdens haar leven een HPV infectie op(10)en loopt 50% een kankerverwekkende HPV infectie op. Dat risico bestaat al vanaf de eerste seksuele ervaring.
Condooms beschermen vrouwen niet per definitie tegen HPV infectie(11), omdat infectie namelijk al kan optreden via genitaal huidcontact.

UITSTRIJKJE SAMEN MET VACCINATIE: DE BESTE COMBINATIE
Een afwijkend uitstrijkje geeft aanleiding voor onrust, angst en leed bij vrouwen en hun partners.
Dr. B. ter Harmsel, gynaecoloog Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, zegt: ‘Als het uitstrijkje onrustige cellen laat zien, is nader onderzoek door de gynaecoloog noodzakelijk. Men komt dan heel ongerust op het spreekuur. Tot het tegendeel bewezen is, gaan vrouwen er vaak vanuit dat ze baarmoederhalskanker hebben. Met veel stress en angst als gevolg. Vaccinatie zou ook al deze ellende voor hen kunnen voorkomen.’
Regelmatige controle door middel van een uitstrijkje is heel belangrijk. Preventie door vaccinatie gecombineerd met het uitstrijkje door huisarts of gynaecoloog is de beste aanpak om vrouwen tegen baarmoederhalskanker te beschermen.(12) Die combinatie zal het optreden van baarmoederhalskanker naar verwachting sterk omlaag brengen. Bovendien zal het aantal afwijkende uitstrijkjes, die vervolgonderzoek nodig maken, sterk verminderen.

OVER GLAXOSMITHKLINE
GlaxoSmithKline behoort tot een van de meest vooraanstaande vaccinproducenten ter wereld. In België is het centrum gevestigd van alle activiteiten van GlaxoSmithKline op het gebied van vaccinresearch,-ontwikkeling en -productie. GlaxoSmithKline heeft 1500 wetenschappelijk onderzoekers in dienst die zich uitsluitend bezighouden met het ontdekken van nieuwe vaccins en het ontwikkelen van meer kosteneffectieve en geschikte combinatieproducten om infecties te voorkomen die over de gehele wereld ernstige medische problemen veroorzaken.
In 2005 distribueerde GlaxoSmithKline meer dan 1,5 miljard doses vaccins naar 165 landen in zowel de ontwikkelde als de ontwikkelingslanden. Dat is een gemiddelde van meer dan 3 miljoen doses per dag.


Meer informatie vind je op www.baarmoederhalskanker.opzijnbest.nl

[tag:Baarmoederhalskanker][tag:Cervarix]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen