De schone schijn van een schoon toilet

Array

Nederland wast haar handen niet langer in onschuld als het gaat om toiletbezoek. Maar liefst zes miljoen wc-gangers laat de wasbak links liggen en loopt vrolijk fluitend het toilet uit. Recent onderzoek van Glorix onder 562 Nederlanders wijst uit dat vooral mannen en jongeren viezeriken zijn. En grondig schoonmaken zit er ook nog maar zelden in. Tenzij vreemde billen zich hebben genesteld op het toilet…

Handen wassen na het toiletteren is geen populaire bezigheid. Liep in 2004 nog 77% van Nederland netjes naar de wasbak, anno 2006 ligt dit percentage met 62% schrikbarend lager. Hoewel slechts een kleine meerderheid van de mannen hun handen afspoelt (57 %, vrouwen 67%), spant de jeugd de kroon. Het aantal jongeren dat na een toiletbezoek de handen wast, is in slechts twee jaar tijd bijna gehalveerd naar 41% (2004: 71%).

Schone schijn
Vreemd genoeg zijn Nederlanders en met name mannen (23%, vrouwen 15%) zich wel degelijk bewust van de aanwezigheid van bacteriën tijdens een wc-bezoek. Gemiddeld vindt toiletgaand Nederland dat na zeventien wc-bezoeken het toilet aan een nieuwe schoonmaakbeurt toe is, omdat er anders gevreesd wordt voor bacteriën en luchtjes (beide 86%). Dit poetsen is hoofdzakelijk een vrouwenaangelegenheid (83%, mannen 45%), mannen gaan pas over tot schoonmaken als ze bezoek verwachten: 1 op de 5 heren geeft aan een schoon toilet voor bezoek belangrijker te vinden dan voor henzelf. Een prima manier om de schijn hoog én schoon te houden!

Vrouw hekelt vreemde billen
Nederlandse vrouwen zijn behoorlijk vies van andermans billen. Ruim een kwart neemt direct de toiletborstel ter hand wanneer een vreemde van het toilet gebruik gemaakt heeft. Niet vreemd dat een ruime meerderheid van de vrouwen aangeeft het dan ook prettig te vinden indien bacteriën zichtbaarder zouden zijn. ‘Hierdoor kunnen we nog gerichter schoonmaken’, aldus 57% van de vrouwen.

Deurklink in greep van bacteriën
Overigens heeft Nederland wel een idee in welke hoek bacteriën gezocht moeten worden. De klink van de toiletdeur is waar Nederlanders het meest van huiveren tijdens het bezoek aan het toilet (69%). Niet onterecht, aangezien er na het plassen geen handen meer worden gewassen! De spoelknop (68%) en de wc-bril (64%) maken de top-3 compleet. Nederlanders vrezen vooral de bacteriën ín het toilet; het is opvallend dat slechts 1 op de 3 gezinnen met jonge kinderen de búitenkant van de wc-pot als broeinest voor bacteriën aanwijst (32%, geen kinderen 19%).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen