Kamervragen over Pronestyl in Nederland

Array

Aan minister Klink zijn door het kamerlid Agema kamervragen gesteld over een publicatie uit het Algemeen Dagblad. De productie van Pronestyl (procaïnamide) door de producent is stopgezet omdat het middel te weinig zou opleveren. Pronestyl is een middel tegen acute hartritmestoornissen dat circa 1000 mensenlevens per jaar redt en waarvoor geen gelijkwaardig alternatief bestaat.

Uit het antwoord van de minister blijkt dat hij het staken van de productie van Pronestyl problematisch zou vinden indien er geen therapeutisch alternatief voorhanden is. Echter Ziekenhuisapothekers kunnen een generiek product met procaïnamide te maken. In Nederland wordt dit voornamelijk gedaan door de ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC. Het zou gaan om een relatief eenvoudige bereiding die al jarenlang in productie is. Volgens de minister komt het vaker voor dat farmaceutische ondernemingen om economische redenen de productie van of de handel in een geneesmiddel staken. Zolang er volwaardige, al dan niet generieke, alternatieven op de markt zijn is dit geen probleem.

De farmaceutische industrie heeft geen wettelijke verplichting tot het produceren van geneesmiddelen. Wel hebben bedrijven een morele plicht hebben indien er sprake is van levensreddende middelen waarvoor geen echt alternatief bestaat. In zulke gevallen proberen de bevoegde autoriteiten van de lidstaten – in Nederland het College ter beoordeling van geneesmiddelen – via de weg van overleg en overreding te bewerkstelligen dat de productie op enigerlei wijze wordt voorgezet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Kamervragen over Pronestyl in Nederland"

  1. Gerard Hugenholtz

    Vreemd dat dit zovel aandacht krijgt, terwijl dezelfde firma (BMS) ook de flufenazine (Anatensol) tabletten uit de handel haalt. Dit is m.i. een veel groter probleem, waar ook geen oplossing geboden kan worden door een ziekenhuisapotheek. Zal wel te maken hebben met de lagere aaibarheidsfactor van psychiatrische patienten. Treurig!!

  2. @ Gerard Hugenholtz

    Kan je mij meer informatie verstrekken over hetgeen je beschrijft. Wij willen hier natuurlijk ook aandacht aan besteden. Voor zover ik kan nagaan zijn er nog wel andere alternatieven verkrijgbaar. Waaronder Anatensol® dragees: 5 mg flufenazine per dragee. Maar ook als injectable verkrijgbaar. Misschien kan je je verhaal toelichten.

Comments are closed.

Recente artikelen