Fout in groeihormoon veroorzaakt magnesiumtekort

Array

Het EGF-hormoon, dat een belangrijke rol speelt bij de groei, bewaakt de magnesiumbalans in ons lichaam door magnesiumkanalen in de nier te activeren. Deze kanaaltjes halen magnesium uit de voorurine terug naar het lichaam. Hierover berichten onderzoekers van het UMC St Radboud in The Journal of Clinical Investigation (1 augustus 2007).

Fysioloog Wouter Tiel Groenestege heeft onder leiding van prof.dr. René Bindels en prof.dr. Nine Knoers de oorzaak ontdekt van een ernstig ziektebeeld met de naam IRH. Kenmerk van dit ziektebeeld is een zeer lage magnesiumconcentratie in het bloed (hypomagnesemie). De patiënten verliezen bovenmatig veel magnesium via hun urine. Dit leidt tot een verstoorde spierfunctie en vertraging in de mentale ontwikkeling.



Een genetische zoektocht langs de chromosomen toonde aan dat IRH-patiënten een mutatie hebben in het gen dat codeert voor het EGF-hormoon. Dit hormoon wordt vooral aangemaakt in de niercellen. Door de mutatie is de afgifte van het hormoon aan het bloed verstoord. Hierdoor worden er geen groeihormoonreceptoren geactiveerd en wordt het magnesiumkanaal TRPM6 in de nier niet gestimuleerd. Gevolg is magnesiumverlies via de urine. Dit verklaart hoe IRH ontstaat en ook waarom de anti-EGF-receptortherapie die wordt toegepast bij patiënten met kanker van de dikke darm, tot ernstig magnesiumverlies kan leiden.

Er was nog zeer weinig bekend over de regulatie van de magnesiumhuishouding. Dit onderzoek verheldert het ziektebeeld van twee patiënten die eerder in het UMC St Radboud waren opgenomen met een ernstige hypomagnesemie. Daarnaast levert het ook het nieuwe inzicht op dat EGF een belangrijk hormoon is voor het normaal verlopen van de magnesiumhuishouding.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de afdelingen Fysiologie en Antropogenetica, die beide deel uitmaken van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS). Dit is het toonaangevende multidisciplinaire onderzoeksinstituut van het UMC St Radboud in Nijmegen, dat zich bezighoudt met moleculaire levenswetenschappen.

Bij deze nieuwe ontdekking is ook prof.dr. Sabine Tejpar van de Katholieke Universiteit Leuven betrokken. De samenwerkende groepen gaan nu verder onderzoeken wat er precies misgaat in de niercellen en hoe het komt dat het EGF-hormoon niet wordt afgegeven aan het bloed.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen