Liefdesverdriet is lastig maar niet erg

Array

Onderzoekers van het Nortwestern University in Chicago hebben onderzoek gedaan naar liefdesverdriet. Mensen denken dat ze volledig instorten als hun lief hen verlaat, maar als het echt gebeurt, zijn we lang niet zo verdrietig als we dachten. Onderzoekers vergeleken de voorspellingen van jonge verliefden hoe ze zich zouden voelen als hun relatie over zou zijn, met de gevoelens die ze rapporteren als hun verkering inderdaad uitging. Uiteindelijk bleek de breuk niet zo erg als de deelnemers van te voren hadden gedacht. Als je nog volop verliefd in je relatie staat, lijkt een breuk het ergste wat je kan overkomen. Maar als er inderdaad een eind komt aan je relatie, valt het vaak mee. We zijn veel beter in staat om een liefdesbreuk te overleven dan we denken, concludeert psycholoog Eli Finkel in zijn onderzoek. Hij ontdekte ook dat mensen die meer verliefdheid rapporteerden ook net iets verdrietiger zijn, dan mensen die niet zo verliefd waren. De studie is online gepubliceerd in Journal of Experimental Social Psychology.



Liefdesverdriet voelt soms alsof er iemand dood is gegaan. Je moet afscheid nemen van iemand die deel uitmaakte van je leven. En dat valt zwaar, heel zwaar. Het verdriet doorloopt een aantal fases.

De eerste fase is ontkenning. Je ontkent dat het uit is. Je gaat door met je leven alsof er niks aan de hand is. Gewoon de knop omdraaien en blijven werken, uitgaan, sporten. Misschien doe je net alsof ex-lover op een lange vakantie is. Op deze manier voel je je niet verdrietig. Niemand in je omgeving merkt eigenlijk iets aan je. Meestal gaat dat even goed. Totdat je weer bij je positieven komt: het is over! Het verdriet werkt verlammend. Wraakgevoelens komen naar boven.

De tweede fase is zeer pijnlijk. Het is de fase van accepteren. Accepteren dat de relatie voorbij is. Deze fase gaat gepaard met veel verdriet, pijn en het gevoel van ontreddering. Het helpt om iedereen te vertellen dat het over is. Het is belangrijk om realistisch te zijn. Hoe meer je dat bent, hoe sneller je door kunt gaan met leven. Hoe sneller het verdriet weg zal ebben. Want dat gebeurt uiteindelijk, al lijkt dat soms van niet!

De derde fase is loslaten. Een moeilijk proces, maar wel noodzakelijk. Zonder loslaten kan je niet verder in het leven.
Je moet een periode afsluiten om weer verder te kunnen, zonder belemmering van het verleden.
Dit is heel moeilijk, omdat het lijkt alsof iemand van wie je hield is overleden. Je bent weer alleen en dat lijkt nu een heel lastige opgaaf. Tijd heelt alle wonden. Na een tijdje wordt het steeds minder moeilijk en kun je het verdriet een plaatsje geven.

Na deze verdrietige fases, breekt een rooskleurigere fase aan: doorgaan met je leven. Alleen.
Je voelt je sterk, kan de hele wereld aan en vindt het stiekem eigenlijk wel lekker in je eentje.
Je hoeft met niemand rekening te houden, je hebt je eigen huis en je bent veel over jezelf te weten gekomen.

Enkele tips om liefdesverdriet te verzachten:
– Neem wraak
– Hang je ex op je dartbord
– Eet veel chocolade
– Blijf een paar dagen thuis
– Geniet van je leven als vrijgezel
– Schrijf hem of haar een brief/ e-mail over je gevoelens. Dit lucht op.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen