Ziekenhuizen vol door bureaucratie

Array

Ziekenhuizen raken overvol, omdat uitbehandelde patiënten niet direct terecht kunnen in verzorgingshuizen. Hierdoor moeten ziekenhuizen steeds vaker nieuwe patiënten doorverwijzen naar een ander ziekenhuis. Bureaucratie is een belangrijke oorzaak van het feit dat veel ziekenhuisbedden vol liggen met mensen die eigenlijk in een verzorgings- of verpleeghuis horen.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hield dit jaar een enquête onder ziekenhuizen. Zestig procent van de ziekenhuizen heeft te maken met bedden die bezet worden door verpleeghuiskandidaten. Ten opzichte van 2005 kon in 2006 gemiddeld 25 procent meer patiënten niet doorstromen naar een zorginstelling. De NVZ wil een gesprek met de Vereniging van Nederlandse gemeenten (die verdelen de zorggelden die onder de wet WMO vallen) en de AWBZ-instellingen in Nederland.



Het kan soms wel weken duren voordat een uitbehandelde patiënt in een verpleegtehuis terecht kan. Volgens de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft meer dan de helft van de ziekenhuizen hier mee te maken. Deze patiënten kunnen nergens anders terecht en blijven noodgedwongen in het ziekenhuis. Nieuwe patiënten moeten hierdoor vaker naar een ander ziekenhuis. ‘Maar het gaat hier om zieke mensen en juist voor hen is het niet goed als ze heen en weer gestuurd worden. En ook voor de mensen die in het ziekenhuis moeten blijven terwijl ze eigenlijk in een verzorgingshuis thuis horen, geldt dat ze in het verkeerde bed en in een verkeerde omgeving liggen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen