Zorgautoriteit onderzoekt tarieven internetapotheken

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt een onderzoek in naar de tarieven van internetapotheken. Aanleiding is een inventarisatie van de Consumentenbond waaruit blijkt dat internetapotheken soms flinke administratie- en bezorgkosten in rekening brengen.
De NZa heeft inmiddels de internetapotheken die in Nederland actief zijn per brief gevraagd om uitleg over de tarieven die zij hanteren.



De tarieven die internetapotheken in Nederland berekenen aan hun klanten zijn vaak te hoog. De websites vragen tot 40 euro bovenop de medicijnprijs, dat is vier keer zo veel dan voor een artsenconsult en een receptvergoeding is toegestaan.
Tien bedrijven zijn deze maand door de NZA aangeschreven met het verzoek hun tariefstructuur te verantwoorden. Voor een internetapotheek gelden dezelfde regels als voor een reguliere apotheek. Uit onderzoek van de Volkskrant in juni bleek dat internetapothekers zeer uiteenlopende kosten rekenen voor het afleveren van medicijnen. Het op de Antillen gevestigde Dokteronline.com rekende 31 euro voor een recept en 10 euro voor een consult. De wettelijk toegestane tarieven zijn volgens de NZA respectievelijk 6,10 en 4,50 euro.

Veel internetapotheken verzorgen bovendien een anoniem ‘artsenconsult’, waarbij vaak onduidelijk blijft of daar een arts bij betrokken is geweest. De maximumvergoeding van een dergelijk e-consult wordt daarbij meestal overschreden. De Consumentenbond heeft eerder bij de zorgautoriteit melding gemaakt van hoge tarieven van de internetapothekers.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen