Veel ongevallen met kinderen rond boerderijen

Array

Het boerenerf is voor veel kinderen het ultieme speelparadijs. Door hun fantasie en in hun enthousiasme vergeten ze dat de boerderij in werkelijkheid een bedrijf is waar hard wordt gewerkt, vaak met zwaar materieel. Een ongeluk is dan ook snel gebeurd. Alleen dit jaar al heeft de Arbeidsinspectie 17 dodelijke ongevallen geregistreerd. Uit cijfers van Consument en Veiligheid blijkt dat jaarlijks gemiddeld meer dan 200 kinderen tot en met 14 jaar op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis worden behandeld na een ongeval op een boerderij.



De helft van de kinderen loopt letsel op als gevolg van een val. Meestal gaat het om een val van een hoogte, zoals van een hooiberg, een hooizolder, een paard of een tractor. Daarnaast lopen veel kinderen letsel op doordat ze bekneld raken, bijvoorbeeld doordat ze met een hand of voet tussen een machine of tractordeur komen. Ook worden kinderen wel eens getrapt of gebeten door een koe, varken, paard of hond.

De helft van de kinderen wordt behandeld aan letsel aan schouder, arm of hand. Een kwart heeft letsel aan heup, been of voet. Bij ruim de helft van de slachtoffers is er sprake van een fractuur of een open wond. Ongeveer één op de zeven kinderen moet na behandeling op de SEH-afdeling in het ziekenhuis worden opgenomen naar aanleiding van het ongeval. Afgelopen week berichtten de media over twee dodelijke ongevallen met kleine kinderen op boerderijen. Het hoge aantal overleden kinderen in de afgelopen jaren is voor de Arbeidsinspectie aanleiding voor een onderzoek naar de veiligheid op boerenbedrijven.

Recente artikelen