KNGF Geleidehonden zoekt puppypleeggezinnen voor toekomstige blindengeleidehonden

Negen labrador puppy’s die deze week geboren zijn bij KNGF Geleidehonden hebben over zeven weken een veilig mandje nodig bij een puppypleeggezin. Dat geldt eveneens voor een heleboel KNGF-pups die de komende tijd ter wereld komen. Om al deze jonge honden een goede basisopvoeding te geven, zoekt de blindengeleidehondenschool op korte termijn naar geschikte puppypleeggezinnen die een jaar lang zo’n aspirant-geleidehond in hun huis willen opnemen. Daarna is de hond oud genoeg om het echte geleidewerk te leren bij het opleidingscentrum in Amstelveen.

Het is belangrijk dat de pups het eerste levensjaar opgroeien in een huiselijke, vriendelijke en veilige omgeving. Daar kunnen ze wennen aan dingen als druk verkeer, openbaar vervoer, kinderen en katten. Zo worden ze goed voorbereid op de wereld waar ze straks als geleidehond in terechtkomen. Uit ervaring weten we dat honden die vanaf de puppyleeftijd onder de mensen zijn, in de opleiding en later tijdens het geleidewerk een flinke voorsprong hebben op honden die in kennels opgroeien. Een goed gesocialiseerde pup kijkt nergens meer op als zijn opleiding begint. Om zoveel mogelijk hondjes zo’n goede start te geven, zodat ze straks de onmisbare hulp van een blinde/slechtziende baas kunnen worden, zijn er dus heel wat van deze gastgezinnen nodig.



KNGF Geleidehonden zoekt dus enthousiaste families die zich willen aanmelden als puppypleeggezin.
Die wagen zich best aan een zware taak. Zo’n pup heeft veel tijd en aandacht nodig en moet wennen aan het bezoeken van bijvoorbeeld winkelcentra, het station of de markt. Gelukkig staan ze er niet alleen voor: de afdeling Puppy- en Pleeggezinnenzorg ondersteunt de gezinnen volop en komt regelmatig kijken of het goed gaat. Het ideale pleeggezin bestaat uit meer dan één persoon en heeft bij voorkeur kinderen boven de vier jaar. Andere huisdieren (waaronder honden) zijn meestal geen bezwaar. Ervaring met honden is niet per se nodig. Wel moeten pleegouders bereid zijn volgens de richtlijnen van KNGF Geleidehonden op te voeden. De kosten voor voeding en dierenarts worden vergoed. De meeste puppypleeggezinnen zijn zo bevlogen dat ze elk jaar weer opnieuw een pup nemen. Het idee dat “hun” hondje uitgroeit tot een stabiele, betrouwbare hond die in staat is een blinde meer zelfstandigheid en mobiliteit te geven, geeft hen veel voldoening. Dat weegt op tegen het verdriet van het afscheid dat onherroepelijk volgt na een jaar, als de hond naar school gaat.

Iets voor u?
Ziet u het wel zitten om zo’n aandoenlijke pup te begeleiden tot een stabiele, betrouwbare jonge hond? Wilt u een bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en mobiliteit van een visueel gehandicapte? Dan is het verzorgen van een pup mogelijk iets voor u en uw gezin! Neem dan, tijdens kantooruren, telefonisch contact op met KNGF Geleidehonden via telefoonnummer 020 – 496 93 33. U kunt KNGF Geleidehonden ook mailen via [email protected]. Meer informatie en een aanmeldformulier is te vinden op www.geleidehond.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen