Teleconsultatie verovert dermatologie

Array

Teledermatologie, zorg op afstand via internet, is in Nederland inmiddels de meest uitgebreide vorm van telemedicine. Zij draagt bij aan verbetering en kostenbesparingen van de medische zorg. Teledermatologie bestaat nu in Nederland precies tien jaar.

De stichting Teledermatologisch Consultatie Centrum Nederland (TCCN), de eerste en grootste Nederlandse teledermatologieaanbieder, organiseerde een feestelijke bijeenkomst in perscentrum Nieuwspoort met deelnemers van het eerste uur. Ter plaatse presenteerden de eerste teledermatoloog Drs. Th.van den Akker, huisarts Drs. J.Huls samen met patiënte mevrouw W. Migchels hun telecontact. Voor één keer is zorg op afstand heel dichtbij.

 

Na 10 jaar vast onderdeel reguliere zorg

In 1998 stuurde de Groningse huisarts Arturo Knol het eerste Nederlandse teleconsult aan dermatoloog Theo van den Akker in het Martiniziekenhuis. Tien jaar later sturen bijna de helft van alle huisartsen teleconsulten naar 80% van de Nederlandse ziekenhuizen. De eerste dermatoloog beantwoorde vorige maand zijn 1000e teleconsult. In verhouding tot omliggende landen is Nederland koploper op het gebied van teledermatologie.

Effectief en efficiënt voor arts, patiënt en dermatoloog

Bij teledermatologie maakt een (verpleeg)huisarts foto’s van de huidaandoening. Deze beelden stuurt de arts met een ingevuld vragenformulier via een beveiligd kanaal elektronisch aan de dermatoloog. De dermatoloog stelt de diagnose en koppelt deze met een behandeladvies binnen drie dagen terug aan de huisarts.

Goedkope en veilige zorg

In 70% van de teleconsulten dermatologie hoeft de patiënt niet naar het ziekenhuis voor een bezoek aan de specialist. Dat betekent een besparing in tijd voor de patiënt, maar ook voor de dermatoloog, die met teleconsulten niet gebonden is aan de reguliere openingstijden van de polikliniek. De patiënt blijft veelal in behandeling bij de huisarts. De dermatoloog houdt zo tijd over voor patiënten die echt specialistische zorg nodig hebben. Voor de huisarts betekent teledermatologie uitbreiding van kennis op het gebied van huidaandoeningen, een groeiend aandachtsveld in de zorg. Op dit moment zijn 20% van de klachten in de huisartsenpraktijk dermatologisch van aard.

Teleconsultatie is de toekomst

Teleconsultatie levert nu al een belangrijke bijdrage aan vernieuwing van de gezondheidszorg. In Nederland heeft teledermatologie zijn bestaansrecht inmiddels bewezen. TCCN bestuurder Pieter Jeekel blikte vandaag vooruit op toekomstige ontwikkelingen zoals telewondconsultatie. In de nabije toekomst zal teleconsultatie zich uitbreiden naar meerdere specialismen.

10 jaar teledermatologie in Nederland

 

1998                            Eerste teleconsult in Nederland van de Groningse huisarts Arturo Knol aan dermatoloog Theo van den Akker.

 

1999                            Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten bouwt expertise teledermatologie uit. Dermatoloog Robert Damstra is de motor achter de professionalisering van teledermatologie. Samen met ziekenhuis directeur C.Meijer MBA en Professor dr. J. de Haan (huisarts praktijkkunde) heeft hij het teledermatologie project vormgegeven.

 

2000 – 2002               Zorgvernieuwingsproject teledermatologie

 

2003                            Teledermatologisch Consultatie Centrum Nederland (TCCN) wordt opgericht vanuit het Nij Smellinghe project. TCCN werd opgericht om teledermatologie ook elders in Nederland te stimuleren.

86 huisartsen en 8 dermatologen uit de noordelijke provincies nemen deel aan het project.

Promotieonderzoek bevestigt dat het aantal verwijzingen naar de dermatoloog door teleconsultatie daalt met 65%.

                                    TCCN wint de EPN telemedicine stimuleringsprijs 

                                   EPN is Platform voor de informatiesamenleving en looft jaarlijks de                                  EPN telemedicine stimuleringsprijs uit aan projecten waarbji ICT wordt                        gebruikt om de zorg rond de patiënt te verbeteren.

2004                            TCCN wint prestigieuze Spider Award

De Spider Award is bedoeld om toonaangevende ICT-projecten in de zorg voor het voetlicht te brengen en het delen van kennis rondom deze projecten te bevorderen.

 

2006                           10.000-20.000 teledermatologie consulten in Nederland

                                   Aantal deelnemende huisartsen groeit richting 2.000.

                                    150 dermatologen geregistreerd als deelnemer.

 

2007                            Telewondconsultatie wint WCS Award, een prijs voor een vernieuwend initiatief in de dagelijkse beroepsuitoefening van wondbehandeling. Telewondconsultatie is een wondbeheerssysteem waar zorgverleners uit thuiszorg, ziekenhuizen en huisartsen elkaar teleconsulten sturen.

 

                                    2000e huisarts start met teledermatologie.

 

                                    Nederlandse Zorgautoriteit NZa stelt financiering teledermatologie vast.

 

2008                           Eerste dermatoloog met 1000 internet-consulten op zijn naam,

                                   dermatoloog drs. C.L.A. van Eijk uit het Diaconessenhuis Leiden.

 

                                   Meer dan 4000 huisartsen, verpleeghuisartsen en

                                   dermatologen nemen deel aan teledermatologie.

 

11 april 2008               Tien jaar teledermatologie in Nederland wordt gepresenteerd in Nieuwspoort, Den Haag.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen