“Crème kan druk op huidkankerpoli’s fors verminderen”

Array

Huidkankerpoli's kunnen toestroom patiënten nauwelijks aan
Huidkankerpoli's kunnen de toestroom van nieuwe patiënten nauwelijks aan. Dat zegt dr. Gertruud Krekels, hoofd van het huidkankerbehandel centrum in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Volgens Huidfonds-voorzitter prof. dr. Martino Neumann krijgt naar verwachting één op de zes Nederlanders huidkanker. De ziekte zou vaker thuis met crème moeten worden behandeld, in plaats van operatief zoals nu meestal gebeurt. Volgens Krekels en Neumann neemt de druk op poli's daarmee  aanzienlijk af.

De veelvoorkomende huidkankervariant superficieel BCC (sBCC) kan met met een speciale crème binnen zes weken worden genezen. Jaarlijks worden 20.000 Nederlanders met deze vorm van kanker geconfronteerd. sBCC-tumoren worden meestal chirurgisch verwijderd, met risico op littekens op onderarm, rug of been. Het middel Aldara geneest huidkanker zonder snijden. De crème wordt op de huid aangebracht en verwijdert tumorcellen door het lichaamseigen immuunsysteem te stimuleren. Het middel is goedgekeurd door de medische toezichthouders van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

"Een collega heeft berekend dat tegen 2010 dermatologen de helft van hun tijd bezig zijn met de behandeling van huidkanker", licht Krekels toe. De dermatoloog is voorzitter van de maatschap dermatologie en hoofd van het huidkankerbehandel centrum in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. "Alles wat thuis bij de patiënt kan gebeuren is winst, zowel qua kostenpost als uit het belang van de patiënt. Aldara kan de druk op de dermatologische gezondheidszorg aanzienlijk verminderen."

Krekels krijgt bijval van prof. dr. Martino Neumann, hoogleraar dermatologie aan het Erasmus MC en voorzitter van het Huidfonds. "Een chirurgische behandeling betekent nu altijd een ziekenhuisbezoek", weet Neumann. "Dat is tijdrovend voor de patiënt en de gezondheidszorg." Aldara is volgens Neumann de eerste adequate behandeling van huidkanker met een geneesmiddel. "Dat heeft in theorie ook medisch de voorkeur, omdat bij de standaard behandeling de huid wordt opgeofferd en er littekens kunnen achterblijven."

Door het veranderende klimaat en veelvuldige vakanties naar de zon komt huidkanker steeds vaker voor. Steeds meer en steeds jongere mensen worden met de ziekte geconfronteerd. Het Huidfonds verwacht dat één op de zes Nederlanders huidkanker krijgt en spreekt van een epidemie. De kans op huidkanker is in Australië opgelopen tot één op vier.

Aldara factsheet

Algemeen
Aldara is een crème die op de huid wordt aangebracht ter genezing van superficieel basaalcelcarcinoom en wordt voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog. De therapie duurt zes weken waarin de crème telkens vijf opeenvolgende dagen wordt aangebracht. Aldara wordt verpakt in sachets.

IRM-technologie
Het actieve bestanddeel Imiquimod is een zogenoemde Immune Response Modifier (IRM). Deze activeert het immuunsysteem, waardoor het lichaam de kankercellen van binnenuit kan opruimen. IRM is een innovatieve technologie die in verschillende onderzoeken indrukwekkende resultaten heeft geboekt. De IRM-technologie wordt na antibiotica en corticosteroïden gezien als de derde grote innovatiesprong in de dermatologie.

Basaalcelcarcinoom
Het meest voorkomende type huidkanker is het zogenoemde basaalcelcarcinoom, ofwel BCC. BCC behoort tot de groep van non-melanoma huidtumoren en uit zich als een kleine rode zwelling of als een oppervlakkig groeiende rode vlek. Deze laatste vorm, superficieel BCC of sBCC, treft jaarlijks circa 20.000 mensen. Gewoonlijk worden sBCC tumoren chirurgisch verwijderd, maar omdat ze vaak voorkomen op zichtbare lichaamsdelen -als schouder, rug, arm of been- lopen patiënten daarbij het risico dat er ongewenste littekens achterlaten. Er is daarom een groeiende vraag naar alternatieve, niet deformerende, behandelmethoden.

Bijverschijnselen
Bekende bijverschijnselen van Aldara zijn onder meer: rode verkleuring van de huid, branderigheid, irritatie en blaarvorming.

Goedkeuring
Aldara is goedgekeurd door onder andere
– de European Medicine Agency (EMEA)
– United States Food and Drug Administration (FDA)
– Therapeutic Goods Administration in Australië

Onafhankelijke bronnen:
– Prof. Dr Martino Neumann, hoogleraar dermatologie, Erasmus MC, (010) 463 4580 (tevens voorzitter van het Huidfonds)
– Dr Gertruud Krekels, dermatoloog en hoofd van het huidkankerbehandelcentrum in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven (040) 239 7277

Alternatieve behandelmethoden

Er bestaan meerdere alternatieve behandelmethoden voor basaalcelcarcinoom:
– Chirurgie: hierbij wordt het aangetaste weefsel operatief verwijderd
– Bestraling
o voordelen: geen littekens
o nadelen: niet 100 procent zeker dat tumor geheel verdwenen is
o additonele beschadigingen door de straling
– Curretage en coagulatie: wegschrapen van de tumor
o nadelen: verouderde methode, niet 100 procent zeker dat tumor geheel verdwenen is
– Bevriezing (cryotherapie):
o nadelen: niet 100 procent zeker dat tumor geheel verdwenen is

– Fotodynamische therapie: een fotoactieve stof wordt op de tumor aangebracht en vervolgens belicht met rood licht
o nadelen: niet 100 procent zeker dat tumor geheel verdwenen is

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "“Crème kan druk op huidkankerpoli’s fors verminderen”"

  1. Een beetje meer aandacht voor preventie zou geen kwaad kunnen. Gedragsverandering mbt bijv. kleding, zonnebaden, vakantiebestemmingen, gebruik zonnebrand, etc.

  2. Vorige week voor het eerst geopereerd aan een BCC in de Mohskliniek te Dordrecht door Dr.Munte

  3. Vorige week voor het eerst geopereerd aan een BCC in de Mohskliniek te Dordrecht door Dr.Munte. gelezen over spray en vroegtijdige ontdekking.

Comments are closed.

Recente artikelen