E-health: De tijd van pilots in voorbij

De tijd van pilots is voorbij, het moment is aangebroken om e-health breed toe te passen. Dat stelde Ilias Iakovidis, hoofd van de e-health eenheid van de Europese Commissie, in een interview met E Health Europe tijdens de e-Health conferentie in Portoroz in Slovenië.  “eHealth heeft nog onvoldoende vertrouwen gewonnen,” zegt Ilias Iakovidis, hoofd van ICT for Health bij de Europese Commissie. Iakovidis stipte ook aan dat de steun van artsen belangrijk is voor het succes van IT in de gezondheidszorg. “Een boycot van de dokters kan een eHealth-toepassing helemaal blokkeren,” 

Er is volgens Iakovidis inmiddels genoeg bewijs verzameld over het nut van e-health voor de patiënt. Er zijn wat hem betreft geen excuses meer om e-health geen onderdeel te laten uitmaken van de reguliere zorg.

Microsoft heeft de ambitie om door te breken in eHealth. Het bedrijf uit Redmond heeft al software, maar worstelt nog met de diversiteit van de gezondheidszorg in Europa.

Voorlopig staat Microsoft niet in de gezondheidszorg. “We zijn een nieuwkomer in eHealth,” geeft Mundie toe. Toch hoeft dat voor hem geen nadeel te zijn: “Het geeft ons een frisse kijk.”

Microsoft heeft zich nog maar recent ingekocht in eHealth. Azyxxi is een informatieplatform voor ziekenhuizen dat Microsoft in 2006 kocht. Global Care Solutions, een totaaloplossing voor kleine ziekenhuizen, is een recente acquisitie van eind 2007. Health Vault, een initiatief van Microsoft zelf, is een toepassing waarmee patiënten hun eigen medische informatie beheren. 

Op dit ogenblik blijft het aanbod van Microsoft beperkt tot een drietal producten. Geen enkele van de drie producten werken op dit ogenblik in Europa.

De EU richt zich op ict-toepassingen zoals telezorg en domotica. Het centrale thema daarbij is mensen tools te geven waarmee ze beter voor zichzelf kunnen zorgen, aldus Iakovidis.
 

Zo investeert de EU 11 miljoen euro in het zogeheten Smart Open Source initiatief, gericht op het bevorderen van elektronisch voorschrijven van medicijnen en het uitwisselen van patiëntgegevens over de grenzen.

“In de VS en in Azië werken al een aantal hospitalen met Azyxxi,” zegt Steffen Achenbach, physician executive EMEA bij Microsoft, “in Europa lopen gesprekken met een aantal hospitalen, ook in België.” Volgens hem is de Europese markt moeilijker te betreden dan de Amerikaanse: “De VS is één markt, terwijl hier elk land verschilt. België is bijvoorbeeld heel anders dan Nederland.” Dat elk land een eigen privacycommissie heeft, maakt het ook moeilijker om software te ontwikkelen voor de Europese markt.

In België is BeHealth het digitaal informatieplatform van de overheid voor de medische sector. Voor Microsoft zal het in België dus een kwestie worden om de producten af te stemmen op BeHealth.

Recente artikelen