Nominaties van tendentieuze kwakzalversprijs 2008 bekendgemaakt

Array

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft dit jaar een vijftal personen en instellingen genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs. Deze prijs die in 2003 voor het eerst werd uitgereikt is bedoeld voor een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de bevordering van de kwakzalverij in Nederland. Dit jaar zijn ondermeer een publieke omroep, een belangrijke verzekeringsmaatschappij en een rector magnificus van een vooraanstaande universiteit, genomineerd. Frappant is wel dat voorzitter Cees Renckes van de vereniging tegen de kwakzalverij zelf volgens de grootste medische database, Pubmed, nog nooit een klinisch onderzoek gepubliceerd heeft, maar hij heeft wel altijd veel kritiek op werk van anderen.


Elk jaar weer leidt deze prijs tot felle kritiek om de  Vereniging tegen de Kwakzalverij. De vereniging kraakt alles wat niet regulier is af. Holistische en complementaire artsen, die patienten die regulier uitbehandeld zijn, nog wel willen en kunnen helpen worden aan de schandpaal genageld.  Als een therapie niet wetenschappelijk bewezen is, is het niet goed en verderfelijk. Zij gaan voorbij aan het feit dat een patient alleen maar geinteresseerd is in een oplossing van zijn of haar gezondheidsprobleem. De voorzitter van de Vereniging tegen de kwakzalverij maakt er een gewoonte van om reguliere collega ‘s en medisch hoogleraren ongenuanceerde te veroordelen. In het blad van de Koninklijke Maatschappij voor Geneeskunde, Medisch Contact, van september 2006, tikte de hoogleraar virologie Prof. dr. J.Galama Renckens stevig op de vingers.


De gelukkige genomineerden voor dit jaar zijn:

AZIVO
In 2005 startte ziektekostenverzekeraar AZIVO samen met de Ayurvedische arts Victor Manhave een zogenaamd pilotproject waarin patienten met diabetes en overgewicht zouden worden behandeld.

Reden van nominatie volgens Vereniging tegen de Kwakzalverij: “Hij geeft absurde adviezen, zoals warm water drinken en nooit ongekookt voedsel eten. De patienten krijgen een doos vol Ayurvedische kruiden mee, waarvan de herkomst en de samenstelling onbekend zijn. In wetenschappelijke tijdschriften zijn veel artikelen verschenen met waarschuwingen over ernstige verontreinigingen met toxische, zware metalen (lood, arseen, kwik) van Ayurvedische middelen. . Uit niets blijkt dat project is geevalueerd door ter zake deskundige diabetologen, publikaties ontbreken dan ook. Het is raadselachtig dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg hier niet ingegrepen heeft, maar nog raadselachtiger is dat een gerenommeerde verzekeringsmaatschappij actief betrokken is bij een vorm van ernstige kwakzalverij.”


Prof. Dr. Lex Bouter, rector magnificus Vrije Universiteit
Lex Bouter (1956) werd in 2007 werd hij benoemd tot rector magnificus van de VU. De  bevindingen van een Nederlandse onderzoeksgroep onder leiding van Lex Bouter, nu de rector magnificus van de VU, tonen aan dat acupunctuur de kans op geboorte en zwangerschap vergroot. Dit opzienbarende resultaat werd op 8 februari gepubliceerd in de BMJ, een vooraanstaand medisch tijdschrift. Acupunctuur werd gegeven tijdens de IVF-procedure.

Via de link in de zin hierna kunt u direct het oorspronkelijke artikel lezen. Deze meta-analyse bestudeerde de effecten bij meer dan 1300 vrouwen en staat als een huis. De effectiviteit was duidelijk klinisch relevant en significant meetbaar en hiermee is een nieuwe indicatie van acupunctuur nu eenduidig bewezen. EBM acupunctuur. Het bestaat toch.

Er waren al veel studies op dit gebied gepubliceerd. [1] [2] Ook de pijn tijdens de IVF procedure, als het eitje opgezogen wordt, kan duidelijk verminderen door acupunctuur. [3][4]


Maar Cees Renckes geeft er een eigen twist aan. Publicatie in BMJ of niet. Volgens hem Verraste hij in mei 2008 vriend en vijand met een artikel waarin hij de conclusie trok dat acupunctuur de resultaten van IVF zou verbeteren.  “Bouter, zou volgens Renckes al lang bekend staan als een man met twee gezichten: enerzijds een onberispelijke epidemioloog met talrijke mooie publikaties in serieuze tijdschriften, anderzijds iemand met een liefde voor alternatieve geneeswijzen, die hij altijd maar weer het voordeel van de twijfel gunt. Zo gaf hij leiding aan verkorte cursus wetenschappelijk onderzoek aan vijftien alternatieve artsen,. Een cursus die zoals te verwachten was, tot nu toe nog niets opgeleverd heeft, aldus Renckes. Gezien de al lang bestaande belangstelling van de VU voor kwakzalverij is de benoeming van Bouter wellicht minder vreemd dan het lijkt. De Vrije Universiteit heeft met de benoeming van Bouter als rector magnificus een ‘devil in disguise’ heeft binnengehaald, die serieus denkt dat er twee soorten geneeskunde zijn, een reguliere en een ‘complementaire’, zo laat Renckes weten. Iemand een duivel noemen is toch smaad?




Mix Media BV, Uitgeverij te Harderwijk
Deze uitgeverij produceert het op de leek gerichte medische tijdschrift GezondNu (oplage 92.000), Gezondnu is een maandblad over gezondheid van Nederland. Maar Renckes is het daar natuurlijk ook niet mee eens en omschrijft het zo: “Naar eigen zeggen schrijft het blad over ‘gezondheid, voeding, psyche en lifestyle, met zinvolle informatie op een aantrekkelijke en ontspannen manier gebracht’. Het blad GezondNu heeft een aantrekkelijke opmaak met mooie glossy illustraties en wordt journalistiek gemaakt. Het verraderlijke aan de geboden informatie is dat er een mix wordt geboden van propaganda voor alternatieve geneeswijzen en interviews met argeloze en ijdele medici, die zich laten interviewen en niet beseffen in welk vaarwater zij zich begeven. Vaste medewerkers van het blad zijn de homeopathisch huisarts Metta Hofstra, de zgn. medisch journalist en helper van de HPU-kwakzalver Kamsteeg Toine de Graaf, de natuurarts Johan Bolhuis, de ‘gevallen’ psycholoog Diekstra, de zakenman-apotheker Gert ‘Ortho’ Schuitemaker, de natuurarts Durk Meijer, terwijl incidenteel ‘Professor’ Keppel Hesselink medewerking verleent. Mix Media BV is voor 100% in bezit van Biohorma BV, het bedrijf van wijlen Alfred Vogel, dat intussen meer biedt dan homeopathie alleen en haar nutteloze waar via GezondNu op slinkse wijze probeert te slijten.. Lezers van het blad komen niet te weten wat de werkelijke achtergrond van dit blad eigenlijk is.”


Metta Hofstra (1957), studeerde Medicijnen aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde daar in 1984 ook haar opleiding tot huisarts. Daarna werkte zij als huisarts onder andere in Groningen, Nijmegen, Oss en Stein om zich uiteindelijk in 1992 in Eelde te vestigen. In Groningen en Maastricht verrichtte zij wetenschappelijk onderzoek, onder andere naar de rol van ervaring bij het stellen van diagnoses. Vanaf 1997 is zij ook homeopatisch arts. Sinds 2000 is zij vaste medewerkster van het blad Gezondheid, waarin zij vragen van lezers beantwoordt en haar eigen column ‘Metta’s mening’ heeft.



NCRV

Wat zouden zij misdaan hebben volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij? Daar gaan we dan: “De NCRV heeft een uiterst kwalijke reputatie op het gebied van bevordering van de kwakzalverij. Notoire alternatieven als Rama Polderman (acupunctuur), Van der Upwich (natuurgeneeskunde), Van der Bijl (manuele geneeskunde), Mellie Uyldert (kruidenvrouwtje) en Vrijlandt (homeopathie) kregen gratis zendtijd. In 1989 en 1990 figureerde Klazien uit Zalk in het programma Passage met haar wartaal over gezond eten en gezonde kruiden. In 1991 en 1992 betaalden homeopathische firma’s het NCRV-programma ‘Natuurlijk genezen’ vrijwel volledig en voor deze sluikreclame werd de omroep – nadat onze Vereniging dit aanhangig had gemaakt – in 1991 beboet door het Commissariaat voor de Media.
Geheel in overeenstemming met deze NCRV traditie werden in het voorjaar van 2008 onder de titel Uitgedokterd?! niet minder dan zeven uitzendingen gewijd aan alternatieve behandelwijzen. In de eerste zes werden voorbeelden getoond behandelingen van patienten door alternatieve behandelaars, de zevende uitzending behelsde een discussieprogramma. Van de aandoeningen waar in het programma sprake van was, (migraine, darmklachten, diabetes, chronische lage rugpijn, etc) geen splinter van een bewijs voor de werkzaamheid van de getoonde alternatieve behandelingen. Over de risico’s van de alternatieve behandelingen werd nauwelijks gerept. Kwalijk is vooral dat in Uitgedokterd?! geen onafhankelijke deskundigen i.c. medisch specialisten aan het woord kwamen die hun mening konden geven over de getoonde behandelingen. Te vrezen valt dat veel kijkers met vergelijkbare klachten als in het tv-programma, (eczeem, nekpijn en gewrichtsslijtage, suikerziekte, migraine, lage rugpijn etc) op het verkeerde been worden gezet en een heilloos avontuur zullen ingaan in de hoop op genezing.
De NCRV heeft met de serie Uitgedokterd?! maar ook met vergelijkbare programma’s in het verleden, op ongeevenaarde wijze de kwakzalverij bevorderd. De Vereniging heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen de NCRV wegens ernstige misleiding van het publiek met haar programma Uitgedokterd?!
Deze motivatie klinkt als de grote favoriet!

Vereniging van Artsen Automobilisten (VVAA)

Deze in 1924 opgerichte organisatie van medici en paramedici telt ruim 90.000 leden, die vooral lid zijn wegens de aantrekkelijke verzekeringspakketten en culturele activiteiten die men organiseert.  Renckes vind het Het ledenblad Arts & Auto van deonafhankelijke redactie zeer lezenswaardig maar niet ethisch genoeg. Volgens Renckes maakten ze begin 2008 een ernstige faux pas door een advertentie te accepteren. Dit is de reden van nominatie: ´Een advertentie van het beruchte Van Rein Instituut, dat de Engelse kwakzalver Dr. Perrin naar Nederland haalde voor een eendaagse cursus waarin men kan leren hoe ME kan worden behandeld met ‘stevige lymfedrainage en craniale technieken‘. Maar dat is niet alles, want, zo zegt Renckes: ” Ernstiger is dat ook de VVAA zich in zijn ziektekostenverzekeringspakketten schuldig maakt aan de zogenaamde koppelverkoop van aanvullende zorg en alternatieve geneeswijzen. Als men naast het basispakket ook huisartsenzorg wil verzekeren dan kan dat alleen als men ook alternatieve geneeswijzen wil meeverzekeren! ( Om deze reden werd de VVAA ook in 2006 al eens genomineerd). In het eenvoudigste aanvullende pakket zitten reeds honderden euro’s voor antroposofische en homeopathische medicatie alsmede 12 zittingen bij de osteopaat. Deze laatste beroepsgroep wordt bovendien ook als volwaardig lid geaccepteerd en dat terwijl men statutair slechts medische en paramedische beroepsbeoefenaren accepteert. Chiropracters kunnen ‘slechts’ buitengewoon lid zijn, maar die horen in een VVAA net zomin thuis als osteopaten. Er bestaat dus bij de VVAA een ernstige en kwalijke vermenging van reguliere en alternatieve geneeskunde. ”

De genomineerden worden verwacht tijdens het jaarlijks symposium van de Vereniging tegen de Kwakzalverij op 25 oktober 2008 om 13.30 in het Bethanienklooster te Amsterdam. De enige medische spreker die is de heer Renckes en ze hebben een farmacoloog met een exotische naam uit het buitenland weten te strikken.  Informatie over uw nominatie kan u inwinnen via de voorzitter: Dr. C.N.M. Renckens; 0229-217692; 0651187133; en Prof. dr. F.S.A.M. van Dam: 0620616743.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

4 thoughts on "Nominaties van tendentieuze kwakzalversprijs 2008 bekendgemaakt"

  1. Ik dank de vereniging van Kwakzalvers, omdat ik attent wordt gemaakt op het fantastische werk van de genomineerden.

  2. Misschien moet Dhr. Renckes eens overwegen zich aan te sluiten bij een radicaal islamitische beweging. Ik denk dat ze zijn fanatisme kunnen waarderen. Hij is net zo’n triest, haatdragend en medelijwekkend persoon en wil ook te pas en te onpas zijn mening opdringen aan ‘andersdenkende’. Zo zielig.

  3. In een woord: bravo !!

  4. Redactie Medicalfacts/ER

    @ DrB

    Bravo voor wie?

Comments are closed.

Recente artikelen