Prof. Lex Bouter is onomstreden topwetenschapper

Array

Reactie op nominatie VU-rector voor Kackadorisprijs 2008

De Vereniging tegen de kwakzalverij heeft, naast vier anderen, de rector magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), prof. dr. L.M. Bouter genomineerd voor de Kackadorisprijs 2008 voor het bevorderen van kwakzalverij, omdat prof. Bouter een van de co-auteurs was van een systematisch review artikel op het terrein van de acupunctuur.


De Vrije Universiteit is bijzonder verbaasd dat deze internationaal als zeer deskundig bekend staande medewerker van onze instelling hiervoor genomineerd is. Het beeld dat de Vereniging tegen de kwakzalverij in haar uiterst beperkte en niet-onderbouwde toelichting geeft, doet geen enkel recht aan de status en het belang van het wetenschappelijk hoogstaande werk dat prof. Bouter voor de VU heeft verricht en nog steeds verricht.

Lex Bouter werd in 1992 benoemd tot hoogleraar Epidemiologie en als wetenschappelijk directeur van het EMGO Instituut van het Vrije Universiteit Medisch Centrum Amsterdam. Op methodologisch gebied richtte zijn belangstelling zich onder meer op de klinimetrie en de methoden van literatuuronderzoek. Van 1996 tot 2002 was prof. Bouter redacteur en van 2002 tot 2006 hoofdredacteur van de gezaghebbende Cochrane Collaborative Back Review Group.


Prof. Bouter is als auteur betrokken bij een kleine 500 internationale wetenschappelijke publicaties en promotor van ruim 70 met succes verdedigde dissertaties. Hij schreef in zijn wetenschappelijke carrière meer dan vijftig systematische review artikelen over uiteenlopende onderwerpen voor gerenommeerde internationale wetenschappelijke tijdschriften, zoals onlangs over de relatie tussen acupunctuur en in vitro fertilisatie (IVF) in de British Medical Journal (gepubliceerd op 7 februari 2008).


Bestuurlijk is hij daarnaast zeer actief geweest, onder meer als voorzitter van de Vereniging voor Epidemiologie en als methodoloog in de Centrale Commissie voor het Mensgebonden Onderzoek (CCMO).



Prof. Lex Bouter is een vooraanstaand en zeer ervaren methodoloog. Hij is bovendien een krachtig pleitbezorger van ‘evidence-based medicine’. Dat betekent dat de werkzaamheid van nieuwe en veelgebruikte behandelingen met deugdelijk empirisch onderzoek moet worden onderzocht. Bouter staat op het standpunt dat dit onverkort geldt voor de acupunctuur. Hij is van mening dat juist met dergelijk onderzoek kwakzalverij aan de kaak kan worden gesteld.



De nominatie van prof. Bouter doet volstrekt geen recht aan zijn onomstreden wetenschappelijke reputatie en kwaliteiten. De Vrije Universiteit is dan ook bijzonder trots op zijn rector magnificus en staat volledig achter zijn wetenschappelijke werkzaamheden.



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen