Alli GSK straks verkrijgbaar geneesmiddel in strijd tegen overgewicht

GlaxoSmithKline (GSK) heeft vandaag bekend gemaakt dat haar geneesmiddel Alli een positief advies heeft gekregen van de CHMP (1). Dit betekent dat het product nu voor definitieve goedkeuring wordt voorgelegd aan de Europese Commissie. De handelsvergunning volgt naar verwachting in de komende maanden. Wanneer de Europese vergunning een feit is, is dit geneesmiddel straks zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar voor mensen van 18 jaar of ouder met een BMI van 28 of meer.alli is daarmee het eerste geregistreerde geneesmiddel tegen overgewicht dat vrij verkrijgbaar is.


Amerikanen konden het vermageringsmiddel Xenicalal geruime tijd in de grootwarenhuizen kopen. Het product kost 30 euro per maand  en wordt verkocht onder de naam Alli, maar het gaat wel degelijk om een minder sterke dosis van het bij ons op doktersvoorschrift verkrijgbare Xenical dat in Europa door Roche wordt verdeeld. In de Verenigde Staten is het Glaxo Smith Kline (GSK) die de verkoop in de warenhuizen regelt.
Klinische studies tonen aan dat alli, in combinatie met een dieet met verminderde calorie inname en lagere vet inname, mensen kan helpen om 50% meer gewicht te verliezen dan met een dieet alleen (2). Dit betekent dat wanneer iemand met alleen een dieet 2 kilo zou afvallen, de combinatie van dieet plus alli resulteert in 3 kilo gewichtsverlies. De capsule zorgt ervoor dat ongeveer 25% van het vet in het eten niet geabsorbeerd wordt door het lichaam, waardoor het niet kan worden omgezet in extra kilo’s (3). De werkzame stof werkt lokaal in de darmen, en wordt nauwelijks opgenomen in de bloedbaan. De combinatie van alli met een aangepast dieet stimuleert gezonde eetgewoonten op de lange termijn en dat resulteert in blijvend gewichtsverlies.

Xenical (Alli) zorgt er voor dat vetten niet door de darm worden opgenomen. In Belgie is dit middel enkel bestemd voor mensen die aan obesitas lijden en op geen enkele andere manier kunnen geholpen worden.
Xenical heeft immers vervelende bijwerkingen, indien het voorgeschreven voedingspatroon, niet wordt gevolgd. Mensen die toch teveel vetten eten krijgen immers af te rekenen met een niet onder controle te houden diarree.
GSK geeft de mensen die Alli (Xenical) in de warenhuizen kopen dan ook de raad overwegend zwarte broeken te dragen en zich te voorzien van vervangingskledij, teneinde de gevolgen van mogelijk ‘lekken’ te neutraliseren.

“Het positieve advies voor alli vormt een belangrijke mijlpaal voor mensen met overgewicht in heel Europa”, zegt Manfred Scheske, de Europese topman van GSK Consumer Healthcare. “Ongeveer de helft van de volwassenen in Europa heeft overgewicht van wie één derde lijdt aan obesitas. alli kan een wereld van verschil betekenen voor mensen die blijvend gewicht willen kwijt raken, zo heeft klinisch onderzoek aangetoond.”

Strijd tegen overgewicht
Overgewicht vormt een steeds groter probleem voor mens en samenleving. GSK wil mensen met overgewicht helpen door alli via apotheken aan te bieden zonder dat hiervoor een recept nodig is. Een breed publiek kan op die manier toegang krijgen tot deze nieuwe aanpak om blijvend gewicht te verliezen.

In de VS is alli al door miljoenen mensen gebruikt. Het heeft hen geholpen om aan hun gezondheid te werken door overgewicht kwijt te raken. Ze zijn meer afgevallen dan met een dieet alleen, ze voelen zich beter en zien er beter uit. In de VS is het geneesmiddel nu meer dan een jaar beschikbaar en zonder recept verkrijgbaar.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Alli GSK straks verkrijgbaar geneesmiddel in strijd tegen overgewicht"

  1. ‘Nieuwe’ afslankpillen komen eraan | Gezondheid

    […] verschillende media zou Alli binnenkort in Engeland zonder recept verkrijgbaar zijn. Alli wordt door hen beschreven als […]

Comments are closed.

Recente artikelen