Muziek verlaagt Cholesterol

Array

Er is nu een eenvoudige en wel heel goedkope manier om het cholesterol te verlagen: luisteren naar muziek! De Sunday Times schrijft dat muziek een therapeutische uitwerking op hart en bloedvaten heeft.


Volgens Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Maryland, kunnen de cholesterolverlagende pillen wel in de kast blijven. Een half uur per dag luisteren naar je favoriete muziek is meer dan genoeg. Het heeft zelfs meer gezondheidsvoordelen dan je denkt.


In de eerste plaats helpt muziek te ontspannen, maar dat wist je natuurlijk al. Uit Amerikaanse proeven blijkt nu ook dat het luisteren naar songs van Madonna en de Red Hot Chili Peppers het uithoudingsvermogen verhoogt, terwijl bepaalde soorten (18de eeuwse) klassieke muziek ons helpen om beter te focussen.

Nog belangrijker is dat muziek ook goed is voor onze bloedvaten en de kans op een hartaanval verkleint. Tijdens het luisteren naar en genieten van onze lievelingsklanken, zetten de bloedvaten zich namelijk uit, waardoor de doorstroming wordt bevorderd en bloedklonters worden tegengegaan.


Hoewel het effect van de muziek in de bloedsomloop slechts enkele seconden duurt, blijft de uitwerking ervan veel langer hangen. Met positieve gevolgen voor mensen van alle leeftijden, want het is vooral het slechte LDL-cholesterol dat omlaag gaat als je naar je favoriete muziek luistert.

Let wel op: bepaalde soorten muziek kunnen juist een omgekeerd, negatief effect hebben. Het gaat dan vooral om de wat agressievere muziekstijlen als rap en heavy metal.


 

In Nederland zijn hart- en vaatziekten de oorzaak van bijna 40% van alle sterfgevallen. Een verhoogd cholesterolgehalte is ̩̩n van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Als het cholesterolgehalte verhoogd is, merken we daar in eerste instantie niets van. Gelukkig is cholesterol eenvoudig te meten. Door het gebruik van thuis testen heeft u de mogelijkheid zelf u cholesterolgehalte onder controle te houden. Door tijdig in te grijpen kunt u daarmee de kans op hart Рen vaatziekten verminderen.

De tests zijn qua betrouwbaarheid vergelijkbaar met standaard laboratoriumtests en voorzien van uitgebreide informatie samengesteld met medewerking van Stichting Bloedlink.

Uit onderzoek blijkt dat 30% van de kopers voor een zelftest kiest omdat hij of zij voor een cholesterolmeting niet naar de dokter wil. 44% kiest voor een zelftest omdat het weinig tijd kost.

Zelftests kunnen daarom bijdragen aan een vroegtijdige ontdekking.

Indien nodig kan in overleg met de huisarts besloten worden tot behandeling om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.

 

Te verkrijgen bij Pro2move zijn onder andere:

 


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen