Eerst baby zonder BRCA-gen uit embryoselectie geboren

Array

In Groot-Brittannie is door embryoselectie voor het eerst een meisje geboren dat vrij is van het borstkankergen! De vader van het meisje was drager van het erfelijke borstkanker gen BRCA. Er was 50% kans dat hij dit zou doorgeven aan zijn kinderen. Vrouwen die dit gen dragen, hebben 80% kans op het krijgen van borstkanker en 60% op het krijgen van eierstokkanker.De geboorte wordt gezien als een doorbraak in de strijd tegen erfelijke ziektes.

De vader van het meisje was drager van het BRCA-gen. Er was 50 procent kans dat hij dit zou doorgeven aan zijn kinderen. Vrouwen die dit gen dragen, hebben 80 procent kans op het krijgen van borstkanker en 60 procent op het krijgen van eierstokkanker. De moeder, grootmoeder en zuster van de vader hadden borstkanker gekregen en moesten chemotherapieen ondergaan.Om te voorkomen dat kinderen van het echtpaar borstkanker zouden krijgen, werden door middel van reageerbuisbevruchting elf embryo’s verwekt. Vijf embryo’s bleken niet het borstkankergen te bevatten en twee daarvan werden in de baarmoeder geplant. De ouders van het meisje, die verder anoniem willen blijven, zijn dolgelukkig met de geboorte van een gezonde dochter. ,,Ik kan naar mijn dochter kijken in de wetenschap dat ze niet het gen draagt. Dat is een enorme opluchting voor ons. We hebben dat risico uitgesloten en dat is onbetaalbaar,’’ zei de 26-jarige moeder in een interview met The Sunday Times.

Jaarlijks wordt bij 44 duizend Britse vrouwen borstkanker vastgesteld. Ongeveer 5 procent is het gevolg van het BRCA-gen. Veel vrouwen die weten dat ze het gen dragen, laten uit voorzorg hun borst amputeren. Door de nieuwe methode is dat in de toekomst niet meer nodig, stellen de artsen die de behandeling uitvoerden.

Embryoselectie is niet onomstreden in Groot-Brittannie. Critici vrezen dat nu de deur is opengezet naar zogeheten ‘designer babies’ die van tevoren op bepaalde eigenschappen zijn geselecteerd. De methode werd al toegepast bij de taaislijmziekte (cystische fibrose) en de ziekte van Huntington, die de hersenen aantast. Embryoselectie om borstkanker te bestrijden is extra controversieel, omdat de ziekte het kind niet meteen vanaf de geboorte aantast. Bovendien kan borstkanker met andere middelen genezen worden in tegenstelling tot de twee eerder genoemde ziektes.

Bron: Medinews

One thought on "Eerst baby zonder BRCA-gen uit embryoselectie geboren"

  1. Hutspotpost; weekendvoer « Ars GeriatriCare

    […] Eerst baby zonder BRCA-gen uit embryoselectie geboren http://localhost/medicalbackup/2009/01/14/eerst-baby-zonder-brca-gen-uit-embryoselectie-geboren/ […]

Comments are closed.

Recente artikelen