Bevolkingsonderzoek borstkanker

Array

borstkankerVanaf 20 februari tot half april wordt preventief onderzoek gedaan naar borstkanker. Vrouwen in Voorschoten tussen de 50 en 76 jaar worden per brief uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker vindt plaats in het mobiele onderzoekscentrum dat staat opgesteld in de Koninklijke Marinelaan in Voorschoten.

Waarom een bevolkingsonderzoek?
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Per jaar wordt er bij ruim 11.000 vrouwen borstkanker geconstateerd. Eén op de negen vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. 75% van deze vrouwen is ouder dan 50 jaar. Borstkanker kan worden opgespoord met behulp van röntgenfoto’s van de borsten. Hierop kunnen afwijkingen zichtbaar worden die anders of met het betasten van de borst nog niet op te merken zijn. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en kan er mogelijk een borstsparende behandeling plaatsvinden.

Voor wie is het onderzoek bedoeld?
Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker is bedoeld voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, die géén klachten aan de borsten hebben. Waarom deze leeftijdsgrenzen?
Het in een vroeg stadium opsporen van borstkanker, door middel van röntgenfoto’s, is juist voor vrouwen in deze leeftijdsgroep zinvol om de sterfte aan borstkanker te verlagen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen