Zweedse ouderen willen niet zo lang mogelijk thuis wonen

ouderenSinds de jaren zeventig hanteert Zweden als veronderstelling dat ouderen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Op dit moment woont 93% van de ouderen zelfstandig,  is thuiszorg in veel vormen beschikbaar en gericht op zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Twee jaar geleden is de hypothese ouderen willen thuis blijven wonen getoetst door middel van een uitgebreid vragenlijst onderzoek. De conclusie was dat tal van ouderen zich een gevangene voelen in hun eigen huis. Ze voelen zich daar eenzaam en onveilig.  Ze zien hun huis als een werkplaats voor de verpleegkundige. Velen willen gezamenlijke maaltijden, contacten, groepswoningen, woningen met liften, licht draaiende voordeuren en stallingen voor een rollatoren en rolstoelen.

Ten gevolge van deze uitkomsten heeft Zweden de genoemde hypothese verlaten.  Het beleidsuitgangspunt is nu: ouderen zijn individuen die voor zichzelf moeten kunnen beslissen, waar en hoe zij willen wonen.  Het genoemde vragenlijstonderzoek vond plaats onder leiding van de Zweedse, hoogbejaarde parlementarier Barbro Westerholm die ook voorzitter is van,  zeg maar,  de Zweedse ouderenbonden.  Zij sprak op het congres Bridging Knowledge in Long Term Care and Support, dat op 5, 6 en 7 maart plaatsvond in Barcelona (zie ook de berichten hieronder).

U treft de PPP van Westerholm en andere lezingen aan op www.bridgingknowledge.net De abstracts van alle inleidingen treft u over een maand aan in het International Journal of Integrated Care. Dat is een peer reviewed, digitaal tijdschrift. U vindt dat onder www.ijic.org Dit tijdschrift organiseert op 5 en 6 november in Wenen een congres over recente zorginnovaties in Europa en Noord Amerika. Wil t u daar uw eigen innovatie presenteren en vergelijken met die elders in Europa? Meldt u dan aan met een samenvatting van uw lezing. Doe dat vòòr 1 mei. Surf voor alle informatie over samenvatting en inschrijven naar www.integratedcare.eu

Auteur: Prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Zweedse ouderen willen niet zo lang mogelijk thuis wonen"

  1. Eric Schlangen

    Tijdens een uitgebreid werkbezoek aan Zweden heb ik kunnen zien hoe ouderen in Zweden zelf de ruimte en de keus krijgen om voor een woon arrangement te kiezen dat hen past. En bovendien de keuze hebben om een eigen initiatief te starten. Doordat wonen, welzijn en zorg alle drie op het bord van de gemeente liggen kunnen gemeentebesturen daar heel praktisch omgaan met initiatieven. In het dunbevolkte gebied rond Strömsund in de provincie Jämtlandt zag ik kleinschalige initiatieven van particuliere zorgaanbieders, coöperaties door ouderen zelf en grotere initiatieven vanuit voormalige intramurale aanbieders. Maar ook de mogelijkheid om alles individueel thuis te regelen. Kortgezegd: wie met een goed idee naar de gemeente stapte kon op een open deur rekenen.En daar bleek dat ook een gemeentebestuur van een kleine gemeente in staat was om dit soort keuzes op een verantwoorde manier te maken. Waarom maken we in Nederland toch niet de stap om een échte WMO te maken, met daarin niet alleen fragmenten van zorg en welzijn, maar ook de hele AWBZ.Als het geld én de regie in één hand zijn kunnen er ook daadwerkelijk keuzes voor maatwerk gemaakt worden op lokaal niveau. Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen Zweden en Nederland, maar nu ontstaat er in Nederland een soort verlamming door de ingewikkelde en voortdurende veranderende financiele stelsels rond wonen en zorg. Leg het dichter bij de burger door het bij de gemeente te leggen, dan worden de gemeentelijke verkiezingen ineens ook weer een stuk interessanter!

Comments are closed.

Recente artikelen