Wat is de invloed van internet op de Hypochondrie?

hypochonderMedische ziekte, hypochondrie, het zijn geen prettige zaken. Wie gauw ongerust is en gemakkelijk te beïnvloeden denkt zichzelf binnen de kortste keren ziek. Dokter ik ga dood!Ieder vlekje is meteen huidkanker ,een kuchje duidt op een ongeneeslijke longziekte en een versnelde polsslag op hartfalen .Voor de hypochonder bestaat er geen onschuldig kwaaltje . Mensen die zo bang zijn voor enge ziektes dat ze zich van alles in beelden, en dan hebben ze het in de psychologie over ingebeelde ziekten. Er is iets niet goed op het werk ,er gaat iets mis in je leven, vliegangst ,hoogtevrees of smetvrees. En met het grote aanbod aan ziekten op internet is er altijd wel wat ergs te vinden. Dus ga je van arts naar arts en van specialist naar specialist, met de overtuiging ik ga dood. Voor de huisarts is het een lastige patient, ze lopen de praktijk plat met steeds weer nieuwe symptomen van ingebeelde ziekten.

De hypchondrische patient doktert mee. Hij wordt daarbij geholpen door het internet. Al surfend zoekt hij wat hem zou kunnen mankeren en gewapend met die kennis gaat hij naar de dokter.  De surfers, zoals gezegd, gaan gewapend met kennis de spreekkamer binnen.

Hypochondrie is een angstfobie

Hypochondrie is een psychische aandoening die in het DSM-IV is ingedeeld bij de somatoforme stoornissen. Een andere naam voor de aandoening is ziektevrees. Wie aan hypochondrie lijdt, heeft een chronische preoccupatie of een overmatige angst om een ernstige lichamelijke ziekte te hebben, terwijl hiervan uit onderzoek niets blijkt. De persoon kan vaak de locatie, ernst en duur van de symptomen gedetailleerd aangeven, maar deze zijn door een arts niet als een duidelijk lichamelijk ziektebeeld te herkennen. Als de patient daadwerkelijk een (lichte) ziekte heeft, interpreteert hij het ziektebeeld als veel ernstiger dan het in werkelijkheid is. Als een arts de patient heeft onderzocht en de patient geruststelt, vreest de patient dat de arts de ware oorzaak niet heeft kunnen vinden. Omdat de patient er sterk van overtuigd is dat er iets mis is, zijn behandeling en herstel vaak gecompliceerd. Bij hypochondrie hoort het somatiseren; het verlichamelijken van emotionele klachten.

Hypochondrische symptomen kunnen optreden als onderdeel van een ander ziektebeeld, bijvoorbeeld een angststoornis. Er is dan meestal sprake van een ander type klachten.

Het DSM-IV geeft de volgende criteria voor hypochondrie:

  • A. Preoccupatie met of angst voor het hebben van een ernstige ziekte op basis van onjuiste interpretatie van lichamelijke symptomen.
  • B. De preoccupatie blijft bestaan ondanks toepasselijke medische evaluatie en geruststelling.
  • C. De preoccupatie uit criterium A heeft niet de vorm van een waan (zoals bij een waanstoornis van het somatische type) en blijft niet beperkt tot aangegeven zorgen over het uiterlijk (zoals in een stoornis van de lichaamsbeleving).
  • D. De preoccupatie veroorzaakt klinisch duidelijk lijden of problemen in de sociale omgang, op het werk of op andere belangrijke terreinen.
  • E. De duur van de stoornis is minimaal zes maanden.
  • F. De preoccupatie treedt niet uitsluitend op als onderdeel van de gegeneraliseerde angststoornis, obsessief-compulsieve stoornis, paniekstoornis, een depressieve episode, separatieangst of een andere somatoforme stoornis.

3 tot 5  procent van de patienten in een huisartsenpraktijk kampen met extreme angst voor dodelijke ziektes.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen