CPHPC: Nieuwe remedie Alzheimer van Mark Pepys?

prof-mark-pepysBritse onderzoekers  zeggen een nieuw middel tegen Alzheimer te hebben gevonden. Ze ontwikkelde injectie die een revolutie kan betekenen in de behandeling van de ziekte van Alzheimer door een halt toe te roepen aan de verergering/progressie van de ziekte.  Het middel CPHPC: R-1-[6-[R-2-carboxy-pyrrolidin-1-yl]-6-oxo-hexanoyl]pyrrolidine-2-carboxylzuur  kan de eiwitplaques in de hersenen van alzheimerpatienten als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Vijf patienten die gedurende drie maanden het geneesmiddel kregen, behielden een stabiele conditie zonder achteruitgang. en de bijwerkingen lijken nihil, zo melden Mark Pepys en collega’s (University College, Londen) deze week in PNAS. Grootschalige proeven zijn nu gepland om te bepalen of de drie-keer-op-een-dag injectie de progressie van de ziekte kunnen vertragen – of zelfs te stoppen in zijn ontwikkeling. Huidige behandelingen vertragen slechts de progressie van de ziekte, werken niet in elk geval, en hun effecten nemen af in de tijd. Hoogleraar Pepys, van de University College Londen, zei: ‘Het beste medicijn op dit moment vertraagd de progressie van Alzheimer bij misschien vijf procent in de eerste zes maanden.

CPHPC is een ‘klein’ molecuul dat selectief reageert met serum amyloïde P (SAP), een eiwit waarvan bekend is dat het in alzheimer-plaques voorkomt. De precieze functie is niet duidelijk, maar het lijkt de plaques bij elkaar te houden en bovendien de vorming van de hoofdcomponent amyloïde-beta te bevorderen. Ook zijn er aanwijzingen dat SAP rechtstreeks schade toebrengt aan hersencellen. Pepys heeft CPHPC ooit samen met het Zwitserse farmaconcern Roche ontwikkeld. Roche is er eind vorig jaar echter uitgestapt, naar eigen zeggen omdat het niet meer binnen de kernactiviteiten paste. De rechten liggen  bij Pentraxin Therapeutics. Pentraxin heeft twee maanden geleden een licentie verkocht aan GlaxoSmithKline voor het gebruik van CPHPC tegen systemische amyloïdose, een zeldzame, fatale aandoening waarbij overal in het lichaam amyloïde-ophopingen ontstaan.

Bron: Reuters, BBC News, Financial Times

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen