‘Flufighters’ veroorzaken wetenschapskoorts bij kinderen

Array

Team van viroloog Osterhaus in de strijd om Academische Jaarprijs
flufightersJonge onderzoekers van het virologielab van prof.dr. Ab Osterhaus zijn in de race voor de Academische Jaarprijs 2009-2010. Hun team ‘Flufighters.nl’ ontwikkelt een uniek project om kinderen van rond 12 jaar enthousiast te maken voor wetenschappelijk onderzoek. Dit project krijgt de vorm van een spannende computergame, in combinatie met een reizende mini-expo, een lespakket voor het onderwijs en een website.

Alle onderzoekers van Flufighters.nl zijn betrokken bij onderzoek naar griepvirussen, zoals de ‘gewone’ seizoensgriep, de Mexicaanse griep en vogelgriep. Met hun deelname aan de Academische Jaarprijs willen ze hun passie voor wetenschappelijk onderzoek overbrengen op kinderen. De keuze voor de doelgroep is gemaakt omdat kinderen van rond twaalf jaar oud via de media veel horen over griep, maar deze informatie niet altijd in een context kunnen plaatsen.

Flufighters.nl neemt het op tegen zeven andere genomineerde teams van onderzoekers. De finale van de Academische Jaarprijs vindt plaats op 7 oktober aanstaande in Museum Boerhave in Leiden. Het winnende team ontvangt 100.000 euro om zijn plan te realiseren.

Dat er behoefte bestaat aan educatieve informatie over wetenschappelijk onderzoek naar griep, bewijst het succes van de on line serious game ‘The Great Flu’. De game, die door de virologiegroep van het Erasmus MC en Ranj. Serious Games is ontwikkeld in het kader van het Darwinjaar 2009, wordt sinds de uitbraak van de Mexicaanse griep per dag door duizenden mensen uit de hele wereld gespeeld. Het totaal aantal spelers is op het moment ruim 250.000.

Voor meer info zie: www.flufighters.nl, www.thegreatflu.com, www.academischejaarprijs.nl

Recente artikelen