Stamcelstoffen verbeteren doorbloeding na hartinfarct

Array

hart-stamcel-herstelStamcellen scheiden stoffen uit die de doorbloeding van het hart na een infarct verbeteren. Dr. Leo Timmers en dr. Dominique de Kleijn van het Universitair Medisch Centrum Utrecht concluderen dit na onderzoek met steun van de Hartstichting. De onderzoeksresultaten zijn mogelijk van belang voor de jaarlijks 30.000 Nederlanders die een hartinfarct krijgen. Na een hartinfarct stroomt er minder bloed naar het hart, waardoor een deel van de hartspier afsterft. Vandaag presenteert Timmers de resultaten op het grootse congres van de European Society of Cardiology in Barcelona.

Timmers toont aan dat stamcellen stofjes uitscheiden die zorgen voor de aanmaak van nieuwe bloedvaten. Dit verbetert de doorbloeding van het hart. Na een infarct hebben patienten veel baat bij nieuwe bloedvaten. Een infarct zorgt voor een blokkade in de bloedvoorziening naar de hartspier.

Het onderzoek van Timmers opent nieuwe wegen om te profiteren van de bijzondere eigenschappen van stamcellen. Stamcellen zijn speciale lichaamscellen, omdat ze kunnen uitgroeien tot alle soorten weefsel, zoals spieren of bloedvaten.

Nieuwe bloedvaten
Timmers deed meerdere experimenten in het Laboratorium voor Experimentele Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

In samenwerking met dr. Lim (Institute of Medical Biology Singapore) en dr. Goumans (Leiden Universitair Medisch Centrum) analyseerde hij welke eiwitten stamcellen uitscheiden. Veel van deze eiwitten bleken een rol te spelen bij de aanmaak van nieuwe bloedvaten (angiogenese).

Vervolgens toonden ze in bloedvatcellen aan dat deze ‘stamcelstoffen’ de vorming van bloedvaten stimuleren. Na behandeling met stamcelstoffen bleken varkensharten beter te presteren en waren de hartinfarcten kleiner.

Snelle behandeling
Timmers ziet voor de toekomst grote mogelijkheden voor de stamcelstoffen: ‘Je kunt een grote voorraad maken in het laboratorium en dan invriezen. Als er een patient komt met een hartinfarct, kun je het direct na ontdooien toedienen.’

Therapie met stamcelstoffen omzeilt de nadelen van behandeling met stamcellen zelf. Lichaamseigen stamcellen zullen na een infarct niet direct beschikbaar zijn. De stamcellen moet je eerst uit het lichaam isoleren en opkweken. Stamcellen van een andere persoon leiden tot afstotingsreacties.

Momenteel kijken de onderzoekers welke stamcelstoffen precies verantwoordelijk zijn voor de bloedvataanmaak. Timmers: ‘Een studie bij patienten zal moeten uitwijzen of de stamcelstoffen ook bij mensen een gunstig effect hebben na een hartinfarct.”

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen