Chip geeft seintje aan mobiele telefoon dat medicatie is vergeten

gsm in handVoor vergeetachtige patienten wordt een chip ontwikkeld die in hun schouder kan ingeplant worden en hen helpt herinneren hun medicatie in te nemen. De medicatie zelf is ook uitgerust met een microchip die een signaal stuurt naar de schouderchip zodra de pil is ingenomen. Indien de pil niet is ingenomen, zal de schouderchip een berichtje zenden naar een ontvanger die de patient bij zich draagt. Een dergelijk systeem wordt ontwikkeld door het Zwitserse farmabedrijf Norvatis. Bedoeling is het aantal mensen te verminderen die onder toezicht hun pillen moeten innemen.

Novartisheeft de chip al bij 20 patients die Diovan gebruiken, getest. De Chip zend een berichtje naar de mobiele telefoon van de gebruiker als deze weer zijn medicatie moet innemen. Met deze chip wil Novartis de “therapietrouw.” verbeteren.

Deze ontwikkeling is absoluut een horror-scenario voor samenzwering theoretici, civiele libertariers, privacy-activisten, paranoïde schizofrenen en iedereen die niet door een computerchip gecontroleerd willen worden, zeker niet van een multinationaal farmaceutisch bedrijf. Ik zie overigens wel toepassingen voor bijvoorbeeld TBS-ers, waarbij medicatie een belangrijk onderdeel is van de behandeling.

Novartis inspanningen zijn dubbel griezelig, omdat het eigenlijk om twee interne chips gaat. De eerste chip is de pil die wordt ingeslikt. Het stuurt een signaal naar de chip in je schouder. Als u de volgende pil vergeet, blijft je mobiele telefoon aandringen om de medicatie te nemen. Merk op dat na de tekst komt op uw telefoon, het bericht gaat dan “onto the internet for caregivers to review and analyze.”

En, zo blijkt uit een studie, het werkt according to the FT:

Joe Jimenez, head of pharmaceuticals at Novartis, said tests using the system – which broadcasts from the “chip in the pill” to a receiver on the shoulder – on 20 patients using Diovan, a drug to lower blood pressure, had boosted “compliance” with prescriptions from 30 per cent to 80 per cent after six months.

Bron: Telegraph

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen