Nieuw zorgmodel CIRO+ moet zorgkosten verlagen

ciroHet Centrum voor Integrale Revalidatie Orgaanfalen (CIRO) in Horn timmert behoorlijk aan de weg. Het model voor de geïntegreerde behandeling van en zorg voor chronisch zieken met complexe problematiek krijgt mondiaal erkenning. Reden voor de beide partners die in CIRO samenwerken, het Maastricht UMC+ en Proteion Thuis, de samenwerking te intensiveren. Onlangs werd een intentieverklaring gesloten die moet leiden tot een strategische alliantie tussen beide partners, uiteindelijk uitmondend in een nieuwe juridische entiteit, een joint venture.

Het model voor de samenwerking werd bij de ondertekening van die intentieverklaring gepresenteerd aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Die toonde zich zeer geïnteresseerd, vooral ook gezien de mogelijkheden van het zorgmodel om iets te doen aan de enorme kostenstijging die de zorg voor chronisch zieken met zich meebrengt. Die kosten bedragen nu al zeventig procent van de totale zorgkosten die onder de Zorgverzekeringswet vallen.

Nederland telt maar liefst 4,5 miljoen chronisch zieken. De maatschappelijke kosten daarvan in de zin van verlies aan jaren die mensen beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, zijn enorm. Want het gaat niet in de eerste plaats om oude mensen, zoals vaak wordt gedacht. De Wereldgezondheidsorganisatie schat het totaal aan verloren gezonde levensjaren het grootst in de leeftijdscategorie tussen 30 en 59 jaar. Het is dan ook zaak ervoor te zorgen dat chronisch zieken zo lang en zo goed mogelijk blijven participeren in het maatschappelijk leven.
Daarvoor moet de huidige zorgorganisatie op de schop, als het aan prof.dr. Emiel Wouters ligt, kartrekker van CIRO. “De huidige zorgorganisatie gaat nog te veel uit van het klassieke model voor acute zorg. Bij chronische ziekte is er vaak sprake van complexe problematiek, van zogeheten co-morbiditeit. Longaandoeningen gaan vaak gepaard met allerlei andere problematiek, zoals hart- en vaatafwijkingen, diabetes, depressies, botontkalking, hoge bloeddruk, verlies aan spierkracht, noem maar op. Dat vergt een integrale aanpak.”
Wouters wil met zijn integrale en holistische benadering overbehandeling van chronisch zieken voorkomen en zodoende zorgkosten verlagen. Momenteel is het vaak nog zo dat er een zorgtraject wordt uitgezet dat revalidatie als doel heeft, terwijl dat welbeschouwd niet meer haalbaar is. Het verbeteren van de kwaliteit van leven is vaak het hoogst haalbare doel.
De beide partners die samen CIRO+ gaan vormen, willen gaan experimenteren met een nieuwe wijze van financiering van de zorg. Momenteel is het zo dat curatieve zorg (cure) anders gefinancierd wordt dan de zorg voor chronisch zieken (care). Door die schotten in de financiering weg te halen kan een aanzienlijke besparing worden bereikt. Bij het experiment moet ook het bedrijfsleven worden betrokken. De werkgevers zijn immers degenen die voordeel hebben bij de vernieuwde aanpak, doordat werknemers minder snel in de ziektewet verdwijnen of zelfs geheel arbeidsongeschikt worden.

Summum

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen