Jansen Steur heeft spijt

Jansen SteurNeuroloog Ernst Jansen Steur toont berouw. In een interview met NRC Handelsblad zegt hij het vertrouwen van patienten verloren te hebben en dat meer te betreuren dan zijn persoonlijke neergang. ‘Het is verschrikkelijk wat mij is overkomen, maar het is niets vergeleken met wat ik de patienten heb aangedaan.” De arts zegt een helperssyndroom te hebben, waardoor het fout ging. Jansen Steur was verslaafd sinds 1999, door stress veroorzaakt door problemen thuis.Jansen Steur zegt tegen de journalist van het NRC altijd overtuigd te zijn geweest van zijn eigen kwaliteiten. Ook zegt hij dat moeilijke patienten altijd naar hem werden doorgestuurd. Op het hoogtepunt van zijn verslaving in 2002 en 2003 nam hij ook overdag medicijnen, zes tot zeven tabletten Dormicum of Mogadon op een dag. De recepten daarvoor schreef hij zelf uit. Dat hem in 2003 de toegang tot het Medisch Spectrum Twente werd ontzegd vond hij destijds niet erg. Nu vind hij het beschamend. Hij zegt te begrijpen dat hij nooit meer als arts kan werken. Hij ontkent dat hij werd gedreven door een zucht naar geld of opzienbarende wetenschappelijke resultaten. Voor zijn wetenschappelijk onderzoek staat hij ook nog steeds pal.

Bron: NRC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Jansen Steur heeft spijt"

  1. Siegfried van Hoek

    Onderstaande een allerlaatste commentaar van mij over de zaak Jansen Steur in samenhang met enkele bestaande webpagina’s hierover: http://localhost/medicalbackup/2009/01/17/om-opent-onderzoek-naar-neuroloog-terwijl-jansen-steur-gewoon-weer-als-arts-in-duitsland-werkte/ en ook pagina http://paranormaal.blog.nl/medische-missers/2009/07/14/justitie-onderzoekt-mogelijk-falen-specialist als wel http://paranormaal.blog.nl/general/2009/07/20/vvd-stelt-vragen-minister-klink-nav-aangiftes-mst-mw-blanco.

    Ik denk dat het van belang is om de zaak vooral ook te bekijken vanuit het belang voor de voorgenomen hervormingen van de medische wetgeving. Ik denk dat een open en eerlijk onderzoek zonder verhulling recht zal doen aan de beroepsgroep, er werken immers zoveel mensen met toewijding (en roeping) in de zorg, terwijl er ook erg veel dingen juist heel goed gaan in de zorg. Die excessen werpen een beschadigende smet die niet verdwijnt onder de mantel der zwijgcultus. Het wordt daarom tijd dat er gezamenlijk door eerzaam zorgaanbieder en integer zorgconsument hier een standpunt over wordt ingenomen. Ik denk dat de oplossing begint bij het wettelijk centraal stellen van de veiligheid van de patient zowel in de behandeling als wel in de aansprakelijkheid, dat zal veel eenduidigheid in de nieuwe wetgeving scheppen onder een pluraliteit van factoren tot goede zorg. Laat de overheid haar verantwoording nemen met lering van deze kwestie.

    Leuk dat het VVD nu dan eindelijk eens vragen stelt over de aangifte, maar men zou er goed aan doen om inhoudelijk vragen te gaan stellen over de kwaliteit van het komende strafrechtelijk onderzoek ook met het oog op de komende hervormingen in de medische wetgeving. Het is namelijk de gelegenheid alvorens de nieuwe wet te bekrachtigen deze aan een dergelijke kwestie te toetsen.

    Er is lang gewacht geweest met de aanzet tot strafrechtelijk onderzoek door het OM. En als gevolg van het onderzoeksbesluit tot vervolging is de beschuldigde partij (in mijn ogen zowel de diagnosticus als het ziekenhuis) zich nu gaan richten op hun verdediging.

    Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat met het op voorhand al inleveren van de eigen ‘bul’ met een schuldverklaringen gepoogd wordt de tuchtrechtelijke dans te ontspringen, waardoor de medische handelingen niet meer in essentie door deskundigen van de eigen beroepsgroep in tuchtrechtelijk verband tot op de bodem en in motief onderzocht wordt. Het tuchtrecht dient namelijk ter bewaking van de kwaliteit van de beroepsgroep. De schuldverklaring zal ook het civielrechtelijke gedeelte korter maken. De verzekering van het MST, Reaal (?), betaalt het allemaal, rest er enkel nog een stukje strafrecht. Dr. Janssen trekt eenzijdig het boetekleed aan, wederom om ook hier onder een gedeeltelijke toerekeningsvatbaarheid de schade te beperken. Helaas zijn de fenomenen niet af te schrijven op een medicijnverslaving als gevolg van een ‘A50-multi-trauma’ met een zwaar auto-ongeluk als oorzaak, want de casus van Mw Blanco toonde dat dit soort praktijken al tien jaar daarvoor zelfs al gaande waren. En ik denk dan eerder aan een cultuur-probleem dan een disfunctioneren van een persoon.

    Het is daarom ook in het belang van de dader dat hier eerlijk onderzoek naar gedaan wordt. De verantwoordelijkheid strekt mijns inziens veel en veel verder. Prof. Mr. Legemaate benoemde in zijn voorzittersrede voor de vereniging voor gezondheidsrecht ‘Low Trust in de Gezondheidszorg’ (2009) het fenomeen ‘Partners in Crime’ van het niet respecteren van de medische wetgeving door zorgaanbieders en instellingen samen.

    En een misdrijf komt vaak ook niet alleen. Valsheid in geschrifte en beeldfraude in medische dossiers is bijvoorbeeld een gegeven waardoor de verantwoordelijkheid hiervoor niet enkel meer van van de diagnosticus zal afhangen. Enerzijds hebben we notie kunnen nemen van de melding van een paar honderd vergelijkbaar benadeelden vanwege bewuste verkeerde diagnosestelling, met de daar dan uit voortvloeiende (schadeberokkenende) behandelingsplannen etc, welke een cumulatief karakter in de aanklacht zullen hebben omdat meerdere feiten onafhankelijk van elkaar in tijd en plaats ook cimmulatief naast elkaar gepleegd zijn geworden, en anderzijds hebben we de melding van ontzegging van behandeling kunnen vernemen ondanks een weldegelijk terechte diagnose, hetgeen als een andere vorm van misdrijf een subsidiair karakter heeft. In deze totale kwestie gaat er sprake zijn van zowel primair als subsidiaire tenlasteleggingen. De verdenking is, dat er meerdere hoofddaden gepleegd zijn met bijkomende tenlasteleggingen als ik de berichten beschouw.

    Medisch forensisch onderzoek naar daad en motief (causaal verband) ook onder de slachtoffers acht ik noodzakelijk, met motivatie als boven beschreven, en er zal zorgvuldigheid en toezicht op de samenstelling van de tenlastelegging moeten zijn. Immers iemand staat terecht voor wat er in de tenlastelegging staat, en niet wat ontbreekt, en eenmaal veroordeeld betekend doorgaans niet meer opnieuw terecht kunnen staan hiervoor, tenzij er nieuwe zaken bijkomend hierover aan het licht komen, waardoor ontbrekende aspecten alsnog meegenomen kunnen worden. Voor niet ontdekte (ernstige) strafbaarheden geldt een lange verjaringstermijn van 30 jaar, bij bevinding ervan gaat dan pas de gewone ‘verjaringsklok’ lopen.

    Laten we met het oog op de beoogde wetswijzigingen vooral streven naar lering te trekken uit deze kwestie ter verbetering van het gezondheidsrecht in het belang van de integer zorgconsument en eerzaam zorgaanbieder. En niet de aandacht concentreren op een heksenjacht naar Dr Jansen Steur. Eerlijk onderzoek is van belang.

Comments are closed.

Recente artikelen