Weer vier nieuwe doden door influenza A H1N1

Array

mexicaanse griepEr zijn weer vier mensen door de Mexicaanse griep zijn overleden.Donderdagavond werden al twee nieuwe gevallen bekend. Ook het overlijden van een 3-jarige meisje uit Boxmeer, vorige week, was al bekend.In totaal zijn in Nederland nu zeventien mensen overleden aan de Mexicaanse griep. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Overzicht verspreiding Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland 6 november 2009
In de afgelopen week is het aantal ziekenhuisopnamen wegens een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) wederom verdubbeld ten opzichte van vorige week, 273 patienten zijn gemeld deze week. Daarnaast werden 7 nieuwe sterfgevallen gemeld, een 3- jarig meisje, een 5-jarig meisje, een 21-jarige vrouw, een 53-jarige vrouw, een 35-jarige man, een 58-jarige man en een 64-jarige man.
De leeftijdsverdeling van de patienten die opgenomen zijn met een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) laat zien dat deze patienten voornamelijk jonger zijn dan 65 jaar. De meeste opnames betreft kinderen in de leeftijdsgroep 0 tot 4 jaar.

In totaal zijn tot en met 4 november 611 patienten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 17 patienten overleden. Bij 62% van de opgenomen patienten en bij 81% van de overleden patienten was sprake van onderliggende medische problematiek.

Het aantal patienten met griepachtige klachten dat zich bij de huisarts meldt is de afgelopen week gestegen. De incidentie van influenza-achtig ziektebeeld (IAZ) van de afgelopen week was 11,8 per 10.000 inwoners. Bij 32 van de 79 onderzochte monsters (40,5%) werd Nieuwe Influenza A (H1N1) gevonden. De incidentie van pneumonie was 1,2 per 10.000 inwoners.

Afgelopen week zijn 28 patienten opgenomen op de Intensive Care. In totaal zijn 69 patienten opgenomen (geweest) op de Intensive Care. Van deze patienten hadden 42 personen mechanische beademing nodig en 65,7% van de patienten had een onderliggend lijden. In de leeftijdsverdeling zijn pieken te zien in de leeftijdscategorieen 10 tot 15 jaar en tussen 45 en 65 jaar.

96% van de door het Nationaal Influenza Centrum vanaf week 28 onderzochte influenza virussen waren van het type A (H1N1)v. In Nederland is afgelopen week 1 Nieuw Influenza A (H1N1) virus gevonden dat resistent is tegen oseltamivir. Binnen het Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) is geen toename in de incidentie van influenza-achtig ziektebeeld te zien. Er is ook geen toename in pneumonie onder verpleeghuisbewoners.

In de week die eindigt op woensdag 28 oktober 2009 is in de totale sterftecijfers van het CBS geen significante toename te zien. In de sterfte per leeftijdsgroep is voor de jongere leeftijdgroepen geen sterfte toename te zien.
Conclusie: Het aantal mensen dat de huisarts bezoekt wegens griepachtige klachten is toegenomen. Op basis hiervan kan nog steeds worden gesproken van een mildegriepepidemie in Nederland. Het aantal gerapporteerde ziekenhuisopnamen is weer verdubbeld ten opzichte van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 7 mensen overleden
ten gevolge van de Nieuwe Influenza A (H1N1), waarvan 5 met onderliggende medische problematiek.

Hieronder treft u twee bestanden met een overzicht van de verspreiding van de Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland. De dia’s uit de powerpointpresentatie kunnen gebruikt worden in presentaties over de Nieuwe Influenza.

Overzicht verspreiding Nieuwe Influenza A (H1N1) Pdf-document (437Kb) .pdf Powerpointpresentatie Nieuwe Influenza A (H1N1) overzicht .ppt

Tot en met 4 november zijn 611 patienten in het ziekenhuis opgenomen. Van hen liggen er 28 op de intensive care. Het aantal ziekenhuisopnamen is de afgelopen week verdubbeld tot 273.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen