33% van de mensen met een persoonsgebonden budget verliest broodnodige zorg

Array

33 procent van de mensen met een persoonsgebonden budget verliest (een deel van) zijn zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dit komt door de bezuinigingsmaatregelen die staatssecretaris Jet Bussemaker vorig jaar invoerde. Mensen met een persoonsgebonden budget worden door de bezuinigingsmaatregelen harder getroffen dan de mensen die de zorg van een (thuiszorg)instelling ontvangen. Per Saldo, de belangenvereniging van budgethouders, vindt het onacceptabel dat de mensen met een persoonsgebonden budget harder worden gepakt en roept de staatssecretaris op met een oplossing hiervoor te komen.

Een voorbeeld van een groep die fors achteruit gaat, is de mensen met een verstandelijke beperking met een persoonsgebonden budget. Van de jongeren met een verstandelijke beperking verliest 60 % hun (deel van de) uren begeleiding, van volwassenen met een verstandelijke beperking ligt dit op 55%. Dit blijkt uit het onderzoek naar de gevolgen van de pakketmaatregel begeleiding voor budgethouders dat Per Saldo liet uitvoeren in samenwerking met zes andere patient- en clientorganisaties.Staatssecretaris Bussemaker vindt dat te veel mensen gebruikmaken van de AWBZ en besloot daarom de toegang tot de AWBZ strenger te maken. Alleen mensen met een beperking of chronische ziekte die een matige of zware vorm van begeleiding nodig hebben, kunnen hierop nog een beroep doen. Bussemaker beoogde met de maatregel dat 60.000 mensen hun begeleiding, of een deel daarvan, vanuit de AWBZ zouden verliezen; een kwart van de mensen die hierop aanspraak maakte. Uit het onderzoek naar de gevolgen van de pakketmaatregel begeleiding voor budgethouders blijkt dus dat mensen met een persoonsgebonden budget harder worden getroffen door de bezuinigingsmaatregel dan de mensen die de zorg in natura ontvangen.

Per Saldo concludeert uit dit onderzoek dat mensen met een persoonsgebonden budget anders worden behandeld bij de indicatiestelling. Aline Saers, directeur Per Saldo: “Het is al uit eerder onderzoek gebleken dat mensen met een persoonsgebonden budget anders worden behandeld bij de indicatie en dit onderzoek bevestigt dat weer eens. En dat moet niet kunnen, want het moet voor een indicatiesteller niet uitmaken hoe de zorgvrager uiteindelijk de benodigde zorg gaat ontvangen”.

‘Gemeenten pakken hun rol niet’

Ook blijkt uit dit onderzoek dat veel mensen met een persoonsgebonden budget behoefte hebben aan aanvullende hulp. Van de totale groep bestaande budgethouders die achteruit gaat in begeleiding en behoefte heeft aan aanvullende hulp vindt slechts vijftien procent die aanvullende hulp ook daadwerkelijk. In de weinige gevallen dat er andere hulp wordt gevonden wordt deze vaak zelf betaald (een particuliere hulp). Dit leidt tot de ongewenste situatie dat budgethouders met een hoger inkomen, of in het geval van de jongere budgethouders ouders met een hoger inkomen, in het voordeel zijn ten opzichte van budgethouders met een lager inkomen. Aline Saers, directeur Per Saldo: “De informatie waar mensen kunnen aankloppen voor hulp is onvoldoende bekendgemaakt. Mensen weten niet bij wie ze terecht kunnen als ze zorg tekort komen. Daarnaast zijn het de gemeenten die deze mensen moeten opvangen en dat gebeurt onvoldoende. Zij moeten veel meer voorzieningen gaan ontwikkelen. De staatssecretaris vindt ook dat gemeenten hun rol daarin beter moet nemen en heeft daarvoor extra geld beschikbaar gesteld. Maar ten eerste pakken gemeenten die rol niet op en ten tweede als ze dat al wel doen, kunnen gemeenten niet de hulp bieden die mensen met een persoonsgebonden budget nodig hebben.”

‘Overbelaste gezinnen’
Per Saldo is bang dat dit jaar andere problemen zullen gaan ontstaan, die de overheid veel geld gaat kosten. Saers: “Gezinnen die de begeleiding deels verliezen voor hun kind zullen overbelast raken waardoor er weer heel andere problemen zullen ontstaan. Deze bezuinigingsmaatregel zorgt er dus voor dat verschillende problemen worden opgestapeld. Wij willen dat staatssecretaris Bussemaker hiervoor oog heeft en op korte termijn voor deze mensen met oplossingen gaat komen. Zij heeft het afgelopen jaar steeds de gemeenten en andere verantwoordelijken opgeroepen dat ze iets moesten gaan doen. Nu uit onze rapportage blijkt dat er toch te weinig initiatief is genomen, hopen we dat Bussemaker andersoortige actie gaat ondernemen.”

Bron: PerSaldo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen