Veel aandacht voor het CCSVI onderzoek en Liberation-behandeling van Dr. Zamboni

Paolo ZamboniVUmc MS Centrum Amsterdam ontraadt dilatatie-behandeling
De afgelopen is er veel aandacht voor een mogelijke doorbraak bij de behandeling van multiple sclerose (MS). Dit roept veel vragen op bij MS-patienten. Na bestudering van het onderzoek dat tot nu toe gepubliceerd is, heeft het VUmc MS Centrum Amsterdam het volgende standpunt: er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor uitspraken van Italiaanse onderzoekers die suggereren dat MS het gevolg is van veneuze insufficientie. Het MS centrum raadt patienten derhalve af zich nu te laten behandelen met de dilatatie-methode uit het onderzoek.

Naar aanleiding van de grote belangstelling voor het CCSVI onderzoek en Dr Zamboni,, nogmaals een bericht over CCSVI onderzoek en de Liberation-behandeling
Er is op dinsdag 9 februari een uitzending“1Vandaag” op Nederland 1 over CCSVI (deze aflevering is terug te zien op uitzending gemist (vanaf minuut 16:53). Hieruit kwam naar voren dat het VUmc MS Centrum Amsterdam momenteel onderzoek doet naar de mogelijke relatie tussen CCSVI en MS. De MSVN volgt het onderwerp met grote belangstelling. Op 9 februari jl. heeft de  Universiteit van Buffalo de eerste resultaten vrijgegeven van hun studie  naar Chronische Cerebrospinale Veneuze Insufficientie (CCSVI). Bij  ongeveer 55% van de MS-patienten en circa 25% van de controlepersonen in  deze studie werd deze afwijking gevonden. De aanwezigheid van CCSVI bij  het MS-cohort lijkt een indicatie te vormen voor de voortgang van de  ziekte. De voorlopige resultaten zijn gebaseerd op een studie bij 500  personen. Leider van het Buffalo Neuroimaging Analysis Center en  projectleider van deze studie dr. Robert Zivadinov zegt “voorzichtig  optimistisch en enthousiast” te zijn. Hij geeft aan dat verder onderzoek  nodig is om uit te zoeken waarom een kwart van de controlepersonen  eveneens voldeed aan de gestelde criteria voor CCSVI. Nog eens 500  personen zullen met meer geavanceerde diagnostische middelen worden  onderzocht

De resultaten van de CCSVI-studies van Zamboni zullen door andere wetenschappers en/of artsen moeten worden gereproduceerd en gevalideerd. Zamboni kreeg vlak na zijn eerste bevindingen nog weinig medestand van artsen voor zijn theorie en onderzoek. In Buffalo zijn momenteel ook vervolgstudies aan de gang en prof. Mark Haake, een wetenschapper op het gebied van neuro-imaging uit Detroit, is één van de onderzoekers die momenteel samenwerkt met Zamboni. Hij heeft een studie opgezet waarbij neurologische centra door heel de Verenigde Staten en Europa gevraagd worden extra MRI-scans te maken bij de reguliere controle van hun MS-patienten, om op deze manier meer data te krijgen met betrekking tot CCSVI. Hij hoopt MS-specialisten, vaatchirurgen en radiologen over de hele wereld te bewegen de CCSVI-theorie te onderzoeken om vervolgens zo snel mogelijk over te gaan op de diagnose en behandeling van mensen met MS. Haake geeft aan dat, zelfs als blijkt dat slechts 10-20 procent van de patienten geholpen kan worden met de Liberation-methode, het toch noodzaak is dit goed maar snel te onderzoeken. Hij en Zamboni zijn ervan overtuigd dat hoe eerder een patient behandeld wordt, hoe minder achteruitgang deze zal ondervinden.

Het onderzoek naar de mogelijke relatie tussen CCSVI en MS is inmiddels van start gegaan. Twintig MS-patienten en twintig controlepersonen zonder MS, van hetzelfde geslacht en ongeveer dezelfde leeftijd, krijgen een speciaal op de bloedvaten gericht MRI-onderzoek (MR-venografie).In het VUmc onderzoeken op de aanwezigheid van vernauwingen in de afvoerende bloedvaten van de hersenen, die de Italiaanse vaatchirurg Zamboni heeft gevonden via doppler-onderzoek.

Bij het nieuwe onderzoek zal met een zogenaamde MRI-venografie gekeken worden naar de venen van mensen met MS en van controlepersonen. De venen zijn de bloedvaten die het bloed uit de hersenen afvoeren. Het onderzoek zal zonder twijfel belangrijke inzichten geven in het al dan niet aanwezig zijn van veneuze afwijkingen. Het streven is om de eerste resultaten binnen enkele maanden te kunnen presenteren. Patienten van het VUmc MS Centrum Amsterdam hebben voorrang bij het deelnemen aan dit onderzoek. Stichting MS Research is momenteel met de onderzoekers in beraad over de mogelijkheden met betrekking tot financiering van dit onderzoek.

Van de medisch ethisch commissie heeft het VUmc toestemming gekregen om twintig MS-patienten en twintig controlepersonen te onderzoeken. Het aantal aanmeldingen voor deelname aan dit onderzoek was echter veel groter. Het VUmc heeft daarom veel mensen moeten teleurstellen. Alle twintig deelnemers van het huidige onderzoek zijn MS-patienten die al bij het VUmc onder behandeling waren. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek en dat van anderen zullen zij in de toekomst mogelijk verder gaan met het onderzoek naar de relatie tussen CCSVI en MS. In dat geval komen er mogelijkheden voor andere patienten om deel te nemen. Het VUmc zal daarover berichten op haar website (www.mscentrumamsterdam.nl)plaatsen.

Het advies van het VUmc blijft om af te zien van de behandelingen die op dit moment op een aantal plaatsen wordt aangeboden, zoals ballondilatatie van vernauwingen (‘dotteren’) of het plaatsen van stents. Het weinige onderzoek dat hiernaar tot nu toe bij MS-patienten gedaan is, biedt geen enkele garantie dat de voordelen op lange termijn groter zullen zijn dan de nadelen.

De Italiaanse onderzoeker Paolo Zamboni (Universiteit van Ferrara) heeft in een studie gevonden dat driekwart van de mensen met MS CCSVI heeft. Mensen met dit syndroom hebben een slechte afvoer van bloed de hersenen uit. In een recente studie van Zamboni suggereert hij dat mensen met MS die behandeld zijn aan hun venen een beter ziekteverloop laten zien. In dit onderzoek is echter geen controlegroep opgenomen, zodat het moeilijk is de resultaten te interpreteren.

Dr. Paolo Zamboni, een Italiaanse arts en voormalig vaatchirurg, heeft een nieuwe behandeling voor mensen met MS ontwikkeld, die hun kwaliteit van leven aanmerkelijk zou verbeteren. Volgens de arts is MS mogelijk geen chronische ziekte aan het centrale zenuwstelsel, maar een ziekte aan het vaatstelsel. Hij voerde bij patienten een succesvolle ingreep uit aan het vaatstelsel, de zogenoemde ‘Liberation Treatment’. In de studie werden bij 65 patienten een succesvolle operatie uit aan het vaatstelsel uitgevoerd. Dr Paolo Zamboni is vaatchirurg en hoogleraar aan de Universiteit van Ferrara in Noord-Italie. Hij begon zich te verdiepen in MS toen zijn vrouw Elena, nu 51, werd gediagnosticeerd met MS. Hij kwam Cerebrospinale Chronische veneuze insufficientie (CCSVI) bij alle MS-patienten tegen. CCSVI is gevonden in alle MS-patienten, ongeacht of ze immuun modulerende medicatie hadden. Dr Zamboni heeft meer dan 500 MS-patienten getest, velen hadden immuunmodulerende medicatie, en nog hadden ze CCSVI.

De ‘Liberation Treatment’
Patienten zouden sindsdien veel minder of geen acute aanvallen meer hebben. Ook zouden er veel minder vaak (tijdelijke) lichaamsfuncties uitvallen en zouden patienten minder moe zijn.  Dit verklaarde Zamboni zondag 22 november op de Canadese tv-zender CTV. Zamboni benadrukt echter dat de behandeling mensen niet geneest, maar de beruchte MS-aanvallen en verdere achteruitgang een halt toe lijkt te roepen. De resultaten van de studie naar de ingreep worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Vascular Surgery.

CCSVI
Zamboni kwam er door onderzoek achter dat MS-patienten een hoger ijzergehalte in hun hersenen hebben met een uniek patroon. Hoge concentraties ijzer kunnen leiden tot het ontstaan van vrije zuurstofradicalen, die schadelijk zijn voor de cellen. De ijzerophopingen concentreren zich rondom bloedvaten en blijken veroorzaakt te worden doordat één of meerdere bloedvaten in het hoofd en de nek zijn vernauwd. Het gevolg zijn blokkades, waardoor verstoringen ontstaan van de uitstroom van bloed uit het brein. Dit fenomeen, door Zamboni Chronische Cerebrospinale Veneuze Insufficientie (CCSVI) genoemd, lijkt specifiek voor MS. In Zamboni’s studie was bij bijna alle 65 onderzochte MS-patienten sprake van enige vorm van CCSVI, ook bij de patienten die medicatie gebruikten. Niemand van de gezonde mensen of mensen met andere neurodegeneratieve, neuro-immunologische of cerebrovasculaire ziekten voldeden aan de gestelde criteria voor CCSVI. Zamboni vond eveneens een relatie tussen de hoeveelheid vaten die vernauwd waren en de conditie van de patient. Bovendien leken de afwijkingen bij de primair progressieve vorm van MS anders dan bij de relapsing remitting vorm. Nieuw onderzoek moet uitwijzen of er een relatie aangetoond kan worden tussen de mate van CCSVI en de progressie van MS. Bij de Liberation-behandeling wordt een ballon in de vernauwde ader gebracht om de blokkade op te heffen, waardoor het bloed weer normaal kan circuleren.

Zamboni vermoedt dat de vernauwde bloedvaten een aangeboren defect zijn en wil daarom meer MS-patienten en hun familie gaan onderzoeken. Hij zegt te benadrukken dat het nog niet duidelijk is of CCSVI de daadwerkelijke oorzaak is van MS. Ook is nog niet bekend wat de trigger is voor het ontstaan van MS of wat de oorzaak is van de auto-immuniteit en het verlies van myeline.

Cerebrospinale Chronische veneuze insufficientie … het is een chronisch (permanente) probleem waarbij het bloed uit de hersenen en de ruggengraat moeite heeft om terug te stromen naar het hart. Het wordt veroorzaakt door een stenose (een vernauwing) in de aderen die de afvoer verzorgen voor de wervelkolom en de hersenen. Het duurt langer voor het bloed om terug te keren naar het hart, en het kan een reflux veroorzaken, terug in de hersenen en de wervelkolom of oedeem veroorzaken en lekkage van rode bloedcellen en vocht in het delicate weefsel van de hersenen en de ruggengraat. Bloed dat te lang in de hersenen blijft, creeert “vertraagde perfusie” … een vertraging in het verlaten van het zuurstofarme bloed uit het hoofd. Dit kan leiden tot een gebrek aan zuurstof (hypoxie) in de hersenen. Plasma-en ijzer uit het bloed afzetting in het hersenweefsel zijn ook zeer schadelijk.

Elke MS-patient die tot nu toe getest werd heeft het. Meer dan 500 MS-patienten in Italie zijn positief getest. Ze werden getest door dr. Paolo Zamboni. Vijfenveertig MS-patienten in de VS zijn positief getest. Ze werden getest door dr. Michael Dake. Zes klinisch gedefinieerd MS-patienten en 3 waarschijnlijk MS-patienten zijn positief getest in Polen. Ze werden getest door dr. Marian Simka. 1700 patienten en controles worden getest voor het Jacobs Neurologisch Instituut in SUNY Buffalo.

Geen van de normale patienten (controles) werden positief getest. Geen van de patienten met andere neurologische aandoeningen werden positief getest. Alleen mensen met MS.

Bron: MS Research

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen