Hoofdluisbestrijding slaat nieuwe weg in

NYDA(R) introduceert veilige en effectieve oplossing tegen hoofdluis
De bestrijding van het groeiende aantal hoofdluisbesmettingen bij
kinderen, slaat een nieuwe weg in met de introductie van de veilige en zeer effectieve behandeling met NYDA(R). De huidige producten tegen hoofdluis zijn vaak giftig, doden niet alle luizen en neten, zijn onprettig in gebruik of zijn behandelingen waar de hoofdluizen resistent tegen kunnen zijn. NYDA(R) daarentegen is samengesteld uit twee soorten dimeticon (92%) waarvan is bewezen dat het 100% effectief is bij zowel luizen als neten, zonder dat het schadelijk is voor de mens.

Voor dit nieuwe fysische werkingsprincipe – de luis wordt verstikt in plaats van chemisch behandeld – kan de hoofdluis niet resistent worden. De werking en de effectiviteit is in meerdere wetenschappelijke studies bewezen. NYDA(R) is hoofdsponsor van de ‘Landelijke (anti) Luizendag’ op 3 maart, georganiseerd door het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH). Op deze dag worden kinderen op basisscholen gecontroleerd op hoofdluis. De gevonden parasieten en neten worden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht op resistentie tegen insecticiden.

Hoofdluisproblemen in Nederland door resistentie In Nederland krijgen
jaarlijks naar schatting 250.000 kinderen op de basisschool te maken met de ‘Pediculus humanus capitis’, oftewel de hoofdluis. Een probleem voor deze kinderen maar ook een overlast voor ouders en scholen. Het aantal hoofdluisbesmettingen groeit nog steeds ondanks het veelvuldige gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en controles op basisscholen.

Preventief controleren met een luizen- en netenkam helpt om besmettingen te voorkomen. Het huidige protocol van de Nederlandse overheid adviseert naast het kammen, het gebruik van hoofdluisbehandelingen op basis van insecticiden. Wetenschappelijk is aangetoond dat veel hoofdluizen resistent worden voor deze neurotoxologische producten. Voor het RIVM reden om een onderzoek te starten naar resistentie bij hoofdluis.

Effectiviteit, veiligheid en de non-resistentie van NYDA(R)
wetenschappelijk bewezen

De hoofdluis is een parasiet met een ademhalingssysteem dat bestaat uit vertakte buizen die door het hele lichaam verspreid zijn. Deze zijn verbonden aan veertien lichaamsopeningen waardoor de lucht naar binnen gaat. NYDA(R) bevat naast verzorgende producten, twee soorten dimeticon (92%) die elkaar aanvullen. Deze formule dringt snel door in de adembuisjes van de luis waar het de lucht vervangt, waardoor deze binnen een paar minuten stikt.

Deze fysische werking (hetgeen betekent: geen resistentieprobleem) is bewezen in een studie door Richling and Bockeler in 2008. Een andere onderzoek uit 2008 door Oliveira laat zien dat NYDA(R) in vergelijking tot drie andere behandelingen, binnen vijf minuten alle luizen doodt. De overige producten deden hier uren over of lieten luizen in leven.

Een studie naar de bestrijding van neten, de eieren van de hoofdluis, toont
aan dat NYDA(R) zeer effectief is in vergelijking met andere middelen
(Sonnberg et al, 2008). In het zelfde jaar onderzocht Heukelbach de
effectiviteit van NYDA(R) naast een aantal bestaande pediculiciden, bij een
groep zwaar besmette kinderen in Noord Brazilie. Ook hier bleek NYDA(R) het meest effectief.

Landelijke (anti) Luizendag
NYDA(R) sponsort de Landelijke (anti)Luizendag die op 3 maart 2010 georganiseerd wordt door het landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH). Het doel is om heel Nederland in één keer hoofdluisvrij te maken. Op de Landelijke (anti) Luizendag worden alle kinderen thuis gekamd en op school gecontroleerd op hoofdluis. Ouders en kinderen worden zo op een ludieke manier gewezen op het belang van regelmatig kammen ter preventie van besmettingen. Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) is een onafhankelijke vereniging met als doel het aantal besmettingen in vijf jaar terug te brengen van 15% naar 1%. Dit wil het LSH bereiken door het invoeren van een landelijk controlesysteem op scholen, het geven van voorlichting aan ouders en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Hoofdluisbestrijding slaat nieuwe weg in"

  1. Siegfried van Hoek

    ‘Er is weer Hoofdluis!’ stond er op een opgeprikt A4tje op de deur van de school (, alsof we blij moesten zijn bij wijze van spreken… nu 2 gram voor 3 euro!. Met de klimaatverschuiving schuiven de beestjes ook mee op… Ik zag nog muggen rondvliegen begin november 2009 bijvoorbeeld…) Onderstaande mijn methode:

    Luizen…: productie acht eitjes per dag die in een week uitkomen, dus dat gaat hard… De eerste keer dat we ze hier hadden was het dagelijks een lastige klus, alles wassen alles schoonmaken alles stofzuigen, en kammen kammen kammen; tuut tuut tuuut juffrouw mier in het quadraat, maar dan een darretje in dit geval…

    Nu doe ik dat anders, het kost nog steeds extra moeite en tijd, maar minder dan daarvoor… Inderdaad die insecticiden is ook voor ons chemisch belastend terwijl zij resistenter worden, en het werken met olieen die de luizen verstikken werkt prima. Je moet wel twee maal daags blijven kammen en wel een 20 minuten per kind, want ze lopen zelfs weg voor de kam, ze leren kennelijk ook bij als behaviourist. Ik ga ook niet meer overmatig stofzuigen etc, maar ik stofzuig dan wel elke dag preventief voor het slapen gaan de bedden met een harig klein stofzuigborsteltje. (Ikzelf gebruik ik geen producten, om een contrast te maken met de kids, dus als er een luis ergens wil zijn komt die misschien eerder naar mij toe. Zodra ik wat voel krijgt die luis een plens(je) 40%keukenazijn 60%spiritus mix in zijn ‘porem’, en dan kam ik hem er uit. Bye bye.

    Een luis moet drinken, dus die houdt het niet veel langer dan een dag of twee uit zonder zijn versnapering, en de eitjes hebben een week nodig, maar dan moet het jong geboren ‘volk’ toch ook echt een consumptie. En als die niet voorhanden is, dan sterft het volk uit. Ik ga dan ook uit van de gedachte dat die luis maar een ding wil en dat is op jouw hoofd zitten, anders heeft die letterlijk geen leven. Mijn methode werkt, ik ben ze binnen een aantal dagen tot een week kwijt als ze weer eens een keer meeliften naar huis.

    Sowieso, als je hoort dat er luizen zijn in de klas van je kids, dan moet je meteen preventief controleren met een nissa-kam, vaak smoor je dan het probleem al in de kiel.

    Afijn dit als ‘ervaringsdeskunig’ advies voor iedereen die dit (tot bijna wanhoopdrijvend) probleem tegenkomt…

Comments are closed.

Recente artikelen