Jongeren kiezen op 16 maart gezond

Dat jongeren tegenwoordig zoveel keuzemogelijkheden hebben, brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Hun leven wordt door meer keuzes verrijkt, maar het wordt ook ingewikkelder. Keuzes mogen maken impliceert ook keuzes móeten maken. Daarbij komt dat de verantwoordelijkheid voor het maken van de juiste keuze steeds meer bij het individu komt te liggen. We hebben zo een soort keuzevrijheid in deze maatschappij waarbij we onze eigen identiteit grotendeels kunnen kiezen. Het lijkt er soms op dat alles kan! Maar hoe maak je dan je keuzes? Welke factoren spelen daarbij een rol? En hoe maak je keuzes die bij je passen en je niet schaden?

Om op dit soort vragen een antwoord te vinden heeft ELIGO Leren Kiezen ontwikkeld, op onder meer de Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke te Bilthoven. Dit is een lessenserie ontwikkeld voor klas 1 t/m 3 van het middelbaar onderwijs. Met de lessen van Kies Vaardig! kunnen de leerlingen de vaardigheden ontwikkelen om op een voor hen passende manier gezondheidskeuzes te maken.

Deze aanpak komt aan de orde op het congres Recente Ontwikkelingen in het gezondheidsonderwijs en jeugdgezondheidszorg op middelbare scholen en ROC’s. Gundalyn Hemmink van de genoemde stichting ELIGO geeft dan een workshop over gezond kiezen. Workshopdeelnemers maken kennis met de lessen keuzevaardigheden, de manier waarop leerlingen om gaan met de keuzes waar ze voor staan en de vragen die de lessen oproepen.

Wilt u naar dat congres en die workshop, klik dan hier, lees de beschrijvingen van inhoud van plenaire inleidingen en de beschrijving van de vele workshops en  meld je aan. Wil je nu al weten wat gezond kiezen betekent voor een puber? Surf dan alvast naar  www.lerenkiezen.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen