Nieuw huis of nieuwe waterleidingen? Spoel deze grondig door

Array

Nieuw aangelegde waterleidingen in huis kunnen in minieme hoeveelheden ongewenste stoffen afgeven. Vitens adviseert vooral eigenaren van nieuwbouwwoningen om de eerste drie maanden na oplevering de waterleidingen in huis door te spoelen. Twee minuten per dag spoelen is daarbij voldoende. Sinds deze week voorziet Vitens de watermeter of de meterkast in nieuwbouwwoningen van een sticker die de eigenaar dit advies geeft.

Jennifer Rietveld, directeur Klanten bij Vitens: “Onderdelen van nieuw aangelegde waterleidingen in huis, maar ook nieuwe kranen, geven in de eerste maanden van gebruik in minieme hoeveelheden ongewenste stoffen af aan het drinkwater. Dat leidt niet direct tot gezondheidsproblemen. Hoewel wij niet verantwoordelijk zijn voor de leiding bij mensen thuis vinden wij het toch belangrijk om bewoners er op te wijzen dat het doorspoelen van waterleidingen de consumptie van dergelijke stoffen voorkomt. Overigens, het spoelen hoeft geen verspilling te zijn. Het water is goed te gebruiken voor het wassen van de handen. Ook met het gebruik van het toilet worden de leidingen al gespoeld. Naast de sticker is er ook een speciale website en wijzen wij nieuwe klanten in ons welkomstpakket actief op dit advies.”

Website
Het doorspoeladvies van Vitens is onderdeel van een gezamenlijke campagne van de Nederlandse waterbedrijven. Naast de sticker is er ook een speciale website met informatie gelanceerd. Op www.kraandoorspoelen.nu. worden vragen over het doorspoeladvies snel en volledig beantwoord. Zo wordt ingegaan op de vraag of niet spoelen leidt tot gezondheidsproblemen. De website geeft bij deze vraag aan, dat het een kleine hoeveelheid stoffen betreft die zich in het water kunnen bevinden en consumptie niet direct gezondheidsproblemen oplevert. Er wordt wel aangeraden het advies op te volgen.

Aanleiding campagne ‘Kraan doorspoelen’
Uit recent onderzoek van het RIVM, in samenwerking met KIWA Research, bleek in het drinkwater van bijna alle onderzochte nieuwbouwwoningen verhoogde gehalten aan metalen te zitten. Deze zijn afkomstig uit inpandig gebruikte materialen zoals kranen, koppelingen, soldeer en de leidingen. Nieuwe materialen geven gedurende de eerste maanden metalen af. Ook zijn hoge aantallen bacterien aangetroffen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat er ziekteverwekkende organismen in het drinkwater zitten. Volgens het RIVM is er geen sprake van acute gezondheidsrisico’s. De normstelling gaat uit van een langdurige blootstelling aan deze metalen, en dat is in deze situatie waarschijnlijk niet het geval. Hoewel Vitens en de andere drinkwaterbedrijven niet verantwoordelijk zijn voor de inpandige waterleidingen nemen zij met deze actie wel verantwoordelijkheid door bewoners actief op dit aspect te wijzen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen