Illegale orgaanhandel in Europa

Array

Ook in Europa bestaat illegale handel in organen. In landen als Moldavie en Kosovo worden jongeren met ‘werk’ naar elders gelokt, onder meer Turkije en Israel. Dat werk blijkt niet te bestaan, de verblijfspapieren zijn verdwenen en de slachtoffers kunnen die terugkrijgen door een nier af te staan.

Tientallen slachtoffers
Dit voorbeeld van illegale orgaanhandel noemt Michael Bos, wetenschappelijk adviseur bij de Gezondheidsraad. Volgens Bos zijn al tientallen mensen het slachtoffer geworden van deze praktijken. Wetenschappers uit Moldavie en Zweden hebben onderzoek verricht naar illegale orgaanhandel. Zij presenteren hun bevindingen in Rotterdam, op een congres over orgaandonatie en -transplantatie, van 17 t/m 20 april in Beurs-WTC.

Wetten verscherpt
Orgaantoerisme staat wereldwijd onder druk. Westerlingen die voorheen voor veel geld een orgaan konden krijgen in landen als China, Colombia, Egypte, Filippijnen, India of Pakistan, kunnen daar nu niet meer legaal terecht. Deze landen hebben hun wetten namelijk drastisch verscherpt. Orgaantoerisme verschuift daardoor naar elders. Bos noemt landen als Moldavie, Kosovo, Oekraïne, Somalie en Soedan.

Niet te stoppen
Criminologe drs. Frederike Ambagtsheer, onderzoeker bij het Erasmus MC: “Het in kaart brengen van de in het buitenland verkregen nieren gebeurt nu niet in ons land. Het zou goed zijn als daar onderzoek naar wordt gedaan. Veel nefrologen in Nederland kennen patienten die met een nieuwe nier zijn teruggekomen uit het buitenland. Soms wordt de nefroloog vooraf om hulp gevraagd, bijvoorbeeld door het verstrekken van het medisch dossier. Soms zegt de patient dat hij een nier van een ‘familielid’ krijgt. De Nederlandse arts ontraadt dat bijna altijd, maar kan een patient uiteindelijk niet tegenhouden. Na een transplantatie komt men dan terug voor nazorg in Nederland.”

Slechter resultaat
Transplantatiechirurg dr. Frank Dor van het Erasmus MC heeft niet alleen ethische bedenkingen, ook de medische risico’s baren hem zorgen. “Ik begrijp heel goed dat mensen direct geholpen willen worden en hier niet jarenlang willen wachten op een donornier. Maar we weten dat de medische resultaten van zo’n operatie in het buitenland veel en veel slechter zijn. De kwaliteit van de chirurgen kennen we niet, de kwaliteit van de organen kennen we niet en we weten niets van de directe nabehandeling aldaar. Medisch gezien is het slechter voor je. Dat is bewezen. Ik raad het mensen dan ook sterk af.”

Het congres over orgaandonatie en -transplantatie wordt georganiseerd door het Erasmus MC, samen met de Nederlandse Transplantatiestichting, de Gezondheidsraad, Eurotransplant en de European Society for Organ Transplantation (ESOT).

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen