Ziekenhuizen lanceren e-learning patiëntveiligheid

Array

Een viertal Nederlandse ziekenhuizen introduceert gezamenlijk drie online trainingen voor patientveiligheid: Awareness, PRISMA Analyse en HFMEA. De e-learning trainingen zijn ontwikkeld door experts van het Erasmus MC, Flevoziekenhuis, Kennemer Gasthuis en VUmc, in samenwerking met The Competence Group. Met de trainingen wordt het kennisniveau van patientveiligheid onder het eigen personeel verder vergroot. De trainingen zijn ook voor andere organisaties beschikbaar, zodat zij kunnen anticiperen op het actuele, landelijke programma “Voorkom schade, werk veilig” van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Inspectie
Jaarlijks overlijden 1.735 mensen door potentieel vermijdbare schade in instellingen. Het landelijke programma heeft tot doel dit aantal binnen vijf jaar met 50% te verminderen. Zorginstellingen besteden daarom bijzonder veel aandacht aan het thema patientveiligheid. De Inspectie onderschrijft het belang van grootschalige en systematische aandacht voor de veiligheid voor patienten in de zorg. De patientveiligheid trainingen van de vier ziekenhuizen dragen hieraan bij: via e-learning kan de kennis in korte tijd aan grote groepen zorgverleners worden aangeboden, zoals verpleegkundigen,
verzorgenden en paramedici.

ZorgLeren
De nieuwe Patientveiligheid trainingen worden toegevoegd aan het bestaande onderwijsaanbod van ZorgLeren. Dit onderwijsinitiatief van een groot aantal Nederlandse ziekenhuizen en GGZ instellingen voorziet in e-learning trainingen speciek voor de zorgsector. Denk aan trainingen voor medische apparatuur, acute zorg en Voorbehouden Risicovolle Handelingen. Ook zijn er algemene trainingen, zoals Omgaan met agressie en Medisch Rekenen. Een groot deel van de opbrengst wordt aangewend om nieuwe trainingen voor de zorgsector te ontwikkelen. Veel trainingen zijn geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V, zodat ecient en eectief kan worden voldaan aan de eisen van de IGZ. ZorgLeren roept andere zorgorganisaties op om te participeren in dit onderwijsinitiatief.

Bron: Erasmus MC, Flevoziekenhuis, Kennemer Gasthuis en VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen