Slechthorenden onnodig lang in sociaal isolement

Array

Uit onderzoek van TNS-NIPO blijkt dat mensen met gehoorproblemen gemiddeld zeven jaar wachten voordat zij iets ondernemen om weer beter te kunnen horen. Hierdoor kunnen mensen onnodig in een terecht komen. De Week van het Oor (17-24 april) maakt mensen met gehoorproblemen erop attent dat er vele keuzemogelijkheden zijn om weer beter te kunnen horen.

Herman ten Berge, directeur van de , één van de organisaties achter de Week van het Oor: “Heel veel mensen krijgen te maken met gehoorproblemen, het is beroepsziekte nummer één in Nederland. Het echte probleem is niet eens zozeer het verminderde gehoor, maar wat er tussen de oren van deze mensen zit. zonder blijken namelijk verkeerde verwachtingen te hebben van de reacties in hun sociale omgeving.

Uit het TNS-Nipo onderzoek blijkt dat het tegenwoordig algemeen geaccepteerd is om een hoortoestel te dragen, door jong én oud en tegenwoordig zijn er zeer compacte modellen die nagenoeg onzichtbaar zijn. Dan is het toch vreemd dat velen schromen om iets aan hun gehoorverlies te doen. Wie gehoorproblemen heeft, raden we aan om naar z’n oren te laten kijken door een audicien, audioloog of KNO-arts. De ervaring leert dat mensen vaak versteld staan van de mogelijkheden en spijt hebben als haren op hun hoofd dat ze niet eerder naar een oplossing hebben gezocht.”

Drempelvrees
Het onderzoek van TNS-NIPO laat een duidelijk verschil zien tussen de perceptie van slechthorenden zónder hoortoestel en slechthorenden mét een hoortoestel. In vergelijking met hoortoesteldragers vinden slechthorenden zonder hoortoestel minder vaak dat het dragen van een hoortoestel geaccepteerd is. Ook vinden zij vaker dat het hoortoestel eerder iets voor ouderen is en denken zij vaker dat hoortoestellen opvallen. Hier lijkt sprak te zijn van drempelvrees en dat is extra jammer, aangezien 93% van de partners van slechthorenden liever heeft dat de partner een hoortoestel draagt dan dat deze gesprekken niet kan volgen.

De Week van het Oor
Door alle campagnes en acties die tijdens de Week van het Oor plaatsvinden, hopen de organisatoren slechthorenden over hun drempelvrees heen te helpen. Want hoe eerder een slechthorende een bewuste keuze maakt om iets aan het gehoor te doen, des te makkelijker verloopt het aanpassingstraject. De Week van het Oor loopt nog tot en met zaterdag 24 april 2010. De week wordt georganiseerd door de Nationale Hoorstichting, NVVS, FOSS, Oorakel, NVAB, GAIN, UVIT, KNO-vereniging en FENAC.

Bron: Nationale Hoorstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen