Makkelijker stoppen met roken door gen

Array

Genen ook bepalend voor het beginnen met roken of hoeveel je rookt
Mensen die willen stoppen met roken kunnen dat makkelijker als zij een bepaalde genetische variant hebben. Een internationaal team van wetenschappers heeft deze genetische variant voor het eerst gevonden. Onder hen ook onderzoekers van het Erasmus MC. Zij publiceerden hun bevindingen gisteravond online op de website van het internationaal wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics.

De gevonden genetische variant blijkt bepalend voor de slagingskans of iemand kan stoppen met roken. Een andere variant die de onderzoekers vonden blijkt bepalend te zijn of iemand begint met roken. Daarnaast vonden de onderzoekers drie genetische varianten die te maken hebben met de afhankelijkheid van nicotine, dus die bepalen hoeveel sigaretten iemand per dag rookt.

De onderzoekers hopen dat deze bevindingen bijdragen aan de ontwikkeling van therapieen en medicamenten die het stoppen met roken kunnen bevorderen. Er is echter nader onderzoek nodig voordat deze uitkomsten gebruikt kunnen worden voor het behandelen van mensen die willen stoppen met roken. Henning Tiemeier, onderzoeker van het Erasmus MC: “Je kunt wel kijken of iemand deze genetische variaties heeft, maar dat zegt nog erg weinig over bijvoorbeeld de kans dat die persoon daadwerkelijk kan stoppen met roken, dan wel zal beginnen met roken of hoeveel sigaretten die persoon zal roken. Buiten kijf staat daarom dat alle rokers aangemoedigd moeten blijven worden om te stoppen met roken.”

De opmerkelijke resultaten komen voort uit een omvangrijk genetisch onderzoek, TAG genaamd (Tobacco and Genetics Consortium) waarin wetenschappers van zestien grote genetische onderzoeken uit de hele wereld samenwerken. Ze hebben hiervoor van meer dan 80.000 mensen het dna vergeleken, waarbij zij onderscheid maakten tussen rokers en niet-rokers, rokers onderling en ex-rokers. Vanuit het Erasmus MC droegen de onderzoekers bij aan de grote studie met behulp van gegevens uit het grootschalige bevolkingsonderzoek ERGO.

Recente artikelen