Een beetje extra vet hebben kan je leven redden op de intensieve care

Array
Tijdens kritieke ziekte vinden er belangrijke veranderingen plaats in het vetweefsel, waardoor schadelijke stoffen beter worden opgenomen en bewaard. Op die manier lijken wat extra vetreserves nuttig te zijn in de strijd voor overleving. Dat melden onderzoekers van de afdeling Intensieve Geneeskunde van de K.U.Leuven.
Zwaarlijvigheid treft wereldwijd steeds meer mensen en gaat gepaard met een verhoogde kans op ernstige problemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Om die reden is de strijd tegen zwaarlijvigheid een absolute prioriteit. Maar opmerkelijk genoeg hebben kritiek zieke patienten die verzorgd worden op de afdeling intensieve zorgen beter wel een beetje overgewicht. Het blijkt immers dat kritiek zieke patienten met wat extra vet meer kans hebben op een goede afloop dan slanke of te magere patienten.

Dr. Lies Langouche heeft nu samen met professor Greet Van den Berghe en collega’s als eerste aangetoond dat deze associatie tussen overgewicht en betere overleving op intensieve zorgen kan verklaard worden doordat er tijdens kritieke ziekte in het vet allerlei veranderingen plaatsvinden die een beschermende rol kunnen spelen. Het vetweefsel van een kritiek zieke patient wordt namelijk gestimuleerd om schadelijke stoffen in het bloed, zoals teveel aan glucose of vetzuren, op te nemen en te bewaren. Op deze manier worden vitale organen zoals lever en nieren beschermd tegen de schadelijke effecten van deze stoffen. Tijdens kritieke ziekte lijkt het vetweefsel deze beschermende rol te spelen dankzij de aanmaak van nieuwe, kleine vetcellen die erg goed in staat blijken om als ‘vuilbakjes’ te fungeren en aldus bij te dragen tot een verbeterde overlevingskans. Eens de achterliggende mechanismen verder zijn uitgeklaard, kan dit onderzoek leiden tot een verbeterde behandeling van de kritieke zieke patient.

De resultaten van deze studie werden recent gepubliceerd onder de titel ‘Alterations in adipose tissue during critical illness: an adaptive and protective response?’ in het toonaangevende vaktijdschrift ‘The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’

Bron : KU Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen