Zorg voor psychische problemen vanuit het perspectief van de patiënt

Volgens patienten met psychische problemen zijn huisartsen vooral geneigd medicatie voor te schrijven. Dit strookt weliswaar deels met de richtlijnen, die zowel pillen en gesprekstherapie voorschrijven, maar patienten met een depressie of angststoornis krijgen vaak liever gesprekstherapie dan medicatie. Verder krijgen deze patienten naar hun idee niet genoeg informatie en begeleiding. Dat blijkt uit onderzoek van Marijn Prins

Prins keek aan de ene kant naar wat patienten zelf aan hulp willen voor hun psychische problemen en aan de andere kant wat vanuit het oogpunt van professionals goede zorg voor angst en depressie is. Daarbij maakte de promovenda gebruik van data die verzameld zijn voor de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA).

Prins onderzocht of patienten wel of niet de zorg kregen zoals is omschreven in professionele ‘evidence-based’ richtlijnen. Ze concludeert dat 39% van de patienten in het afgelopen jaar volgens de richtlijnen is behandeld en 61% dus niet. Patienten die zelf behoefte hadden aan zorg bleken sneller zorg volgens de richtlijnen te krijgen. Patienten die zorg kregen volgens de richtlijnen hadden overigens wel ernstiger klachten dan degenen die andere zorg kregen.

Om patientenbehoeften beter te kunnen vervullen zou volgens de Utrechtse onderzoekster de POH-GGZ, een praktijkondersteuner op het gebied van psychische problemen, uitkomst kunnen bieden.

11-06-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Marijn Prins, Sociale Wetenschappen Proefschrift: Mental health care from the patient’s perspective. A study of patients with anxiety and depression in general practice Promotor 1: Prof. dr. Jozien (J.M.) Bensing Promotor 2: Prof. Dr. Klaas (K.) van der Meer

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen