Orde Medisch Specialisten schort overleg minister Klink op

Array

Orde raadpleegt haar achterban over te nemen acties
Op woensdag 19 mei jl. heeft de commissie Volksgezondheid van de Tweede Kamer in een algemeen overleg de minister groen licht gegeven om een beheersingsmodel voor medisch specialisten per 2011 in te voeren. Het plan van de minister is in fiscale zin een grote bedreiging voor het vrij beroep. De Orde vindt de plannen onacceptabel en schort alle overleg met de minister op.

De minister meldde ook aan de Tweede Kamer dat hij een overschrijding van het budgettair kader zorg medisch specialisten in 2009 heeft geconstateerd van bijna € 200 miljoen. De Orde heeft gevraagd om de cijfermatige onderbouwing van dit bedrag en zal alle (juridische) mogelijkheden in de strijd werpen, als blijkt dat deze onderbouwing niet klopt. De Orde activeert de Plaatselijke Actie Comités (PAC’s) en organiseert binnen 2 weken een landelijke bijeenkomst met de PAC’s om de te nemen acties te bespreken.

Minister Klink wil de uitgaven van medisch specialisten begrenzen door de medisch specialisten vrij beroepsbeoefenaren in een budgetmodel te plaatsen met de raden van bestuur als budgethouder.

Er doen veel getallen de ronde. De minister spreekt over een extra budgetoverschrijding in 2009 van bijna € 200 miljoen. Momenteel loopt er al een juridische procedure met betrekking tot de ‘overschrijding’ in 2008 van € 375 miljoen. Daarnaast heeft de minister op 7 mei jl. de NZa een nieuwe aanwijzing gegeven om de € 375 miljoen te verhogen tot € 512 miljoen.

De door de minister vastgestelde overschrijding komt niet overeen met de uitkomsten van het PWC-onderzoek dat in opdracht van hemzelf is verricht.  PWC heeft een omzetontwikkeling tussen 2007 en 2008 geconstateerd van € 374 miljoen op basis van de schadelastdefinitie (dezelfde definitie die VWS in haar berekeningen hanteert). Als rekening wordt gehouden met groeiruimte/inflatie (6% op macrokader) resteert een overschrijding  van ± € 266 miljoen.De Orde wacht de voorstellen van de NZa/minister niet af. Het Landelijk Actie Comité (LAC) van de Orde zal binnen twee weken een bijeenkomst in Utrecht organiseren  met de Plaatselijke Actie comité’s (PAC’s) om de ontstane problematiek en de te nemen acties te bespreken. In juni zullen diverse actiebijeenkomsten in het land worden georganiseerd.

Bron: Orde Medisch specialisten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen