Onvoldoende nazorg voor ggz-patiënten in Nederland

U-center: eerste GGZ-instelling met nazorggroepen door het hele land
De nazorg voor burn-out-patienten en  mensen met een alcohol- of drugsverslaving is onvoldoende in Nederland. Het risico op terugval is daarom groot. Reden voor breedspectrumkliniek U-center om te starten met U-support, een landelijk dekkende organisatie waar ex-patienten wekelijks terecht kunnen voor ondersteuning.

U-center is de hiermee de eerste ggz-instelling met een landelijk dekkend netwerk van zelfhulpgroepen. ‘Het is één ding om vooruitgang te boeken in een therapie, maar om dat vast te houden is nog iets heel anders’, zegt Prof. Dr Harald Merckelbach van de universiteit van Maastricht en lid van de Medische Adviesraad van U-center. ‘Zelfhulpgroepen kunnen bij dat laatste helpen. Ik denk dat daardoor het risico op terugval kleiner wordt.’

Ervaringen delen
In de U-supportgroepen hebben mensen steun aan elkaar en kunnen ze hun ervaringen delen. Bij de bijeenkomsten zal een therapeut (psycholoog) aanwezig zijn, maar deze zal zich alleen bezighouden met het proces en niet therapeutisch bezig zijn. ‘Ex-patienten van U-center vervullen een coördinerende en leidende rol in het geheel en de meetings staan in het teken van Fellowship en Lotgenoten’, zegt Jolanda Franken, directeur Behandeling van U-center.

Er zijn U-supportgroepen in Amsterdam, Hoofddorp, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Nijmegen. Eind juni gaan Zwolle, Almelo en Nijmegen open. De groepen gaan eind mei, begin juni van start. Uiteindelijk moeten er groepen komen door heel Nederland, zodat iedere ex-patient van U-center, waar hij ook woont, een groep in de buurt kan bezoeken.

Onderzoek Universiteit Maastricht
De Universiteit Maastricht, die al jaren nauw samenwerkt met U-center, start binnekort een onderzoek naar het effect van de zelfhulpgroepen op de abstinentiecijfers.

Over U-center
U-center is de eerste en enige breedspectrumkliniek in Nederland voor professionele behandeling én nazorg van mensen met een depressie, verslaving (alcohol, drugs, medicatie, gokken), angst, burnout en/of trauma. De (BIG-geregistreerde) staf van U-center biedt een breed scala aan korte maar intensieve behandelingen. De samenwerking met de Faculteit Psychologie van Maastricht University levert U-center de nieuwste internationale wetenschappelijke inzichten. De ligging van de accommodatie -in het Zuid-Limburgse heuvelland- garandeert herstelbevorderende rust en de vereiste privacy. Kijk voor meer info op www.U-center.nl

Bron: U-center

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen