Escura Apotheek en LLOYDS Apotheken fuseren tot tweede apotheekketen in Nederland

Array

Betere zorg dankzij uitbreiding dienstenscala en schaalgrootte
Maarssen/Baarn, 16 juni 2010 – Escura Apotheek en LLOYDS Apotheken zijn voornemens hun krachten te bundelen. Hiermee ontstaat de in omvang tweede apotheekketen in Nederland met 160 aangesloten apotheken. De nieuwe landelijke keten heeft een goede spreiding over alle regio’s en biedt een zeer compleet scala aan producten en diensten. De schaalgrootte van de keten stelt de aangesloten apotheken in staat hun sleutelrol binnen de Nederlandse gezondheidszorg te versterken. Permanente verbetering van de zorg en services aan patienten, zorgverleners, zorginstellingen en huisartsen is het belangrijkste streven van de nieuwe keten. Escura Apotheek is eigendom van Brocacef Holding NV, dat onderdeel is van PHOENIX Pharmahandel GmbH & Co KG. LLOYDS Apotheken is eigendom van Celesio AG.
De fusie is een logisch antwoord op de ontwikkelingen in de zorgsector, waar schaalgrootte een vereiste is geworden voor apotheekketens om succesvol te zijn en een steeds completer zorgaanbod te kunnen bieden. De nieuwe combinatie heeft een omzet van ruim €1 miljard, circa 2.300 medewerkers en wordt een van de leidende partijen op de Nederlandse markt.
De bij Escura en LLOYDS aangesloten apotheken vullen elkaar geografisch goed aan. De hoofdkantoren van Escura Apotheek en van LLOYDS Apotheken worden geïntegreerd in één hoofdkantoor in Maarssen. Hierbij zal een beperkt aantal arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor verloren gaan. Het aantal gedwongen ontslagen zal zoveel mogelijk worden beperkt door beeindiging van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd en de herplaatsing van medewerkers. De betrokken ondernemingsraden en vakbonden zijn reeds geïnformeerd over de voorgenomen fusie. Er is een goed sociaal plan beschikbaar voor de medewerkers voor wie gedwongen ontslag niet te vermijden is.
Frank Groβe-Natrop, Managing Director van Brocacef Holding, heeft hoge verwachtingen van de fusie. “De beide apotheekketens vullen elkaar uitstekend aan voor wat betreft het zorgaanbod en de locaties. Klantgerichtheid staat centraal in beide bedrijven, samen met de wens om de zorg voor klanten verder te verbreden en zo toegankelijk mogelijk te maken. De groothandel van Brocacef heeft naast de eigen apotheken vele andere klanten en relaties, zoals apotheken van andere ketens, onafhankelijke apotheken, apotheekhoudende huisartsen, ziekenhuizen en verpleeghuizen, en natuurlijk de farmaceutische bedrijven. Als groothandel blijven wij uiteraard alle bestaande en nieuwe klanten in deze groepen bedienen.”
Bart Tolhuisen, Managing Director van LLOYDS Apotheken: “Door de bundeling van onze krachten kunnen we blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe innovatieve diensten en onze klanten voorzien van de beste farmaceutische zorg. Door als totale keten efficienter te werken zijn we bovendien in staat om goede farmaceutische zorg ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Wij hechten sterk aan een goede samenwerking met al onze partners waaronder zorgverleners en zorgverzekeraars en zullen hier veel tijd en aandacht aan blijven besteden.”
De nieuwe keten gaat Escura Apotheek heten. Tot de formele overgang naar deze naam zullen beide ketens doorgaan onder hun huidige namen.
De fusie tussen beide ketens is afhankelijk van de toestemming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa. Escura Apotheek, de huidige apotheekketen van Brocacef, heeft 53 eigendomsapotheken, 39 franchisenemers en een aantal minderheidsdeelnemingen. LLOYDS Apotheken bestaat uit 62 eigendomsapotheken en een deelneming in een politheek. Met de samenvoeging ontstaat er, inclusief de franchisenemers van Escura Apotheek, een apotheekketen van ongeveer 160 apotheken.
Nieuwe aandeelhouder en nieuwe directie Brocacef Holding als gevolg van samenvoeging
In verband met de voorgenomen bundeling van de apotheekactiviteiten is Celesio AG te Stuttgart voornemens een 45% belang in Brocacef Holding te nemen. Op dit moment is Brocacef Holding voor 100% eigendom van Phoenix Pharmahandel GmbH & Co KG te Mannheim. Phoenix behoudt een meerderheidsbelang (55%) in Brocacef Holding.
Als gevolg van de gewijzigde aandelenverhouding in Brocacef Holding zal ook de directie van Brocacef Holding een wijziging ondergaan. De nieuwe directie zal bestaan uit: Frank Groβe-Natrop (Managing Director) en Johan Eeken (Financial Director), beiden afkomstig uit de huidige directie, en Bart Tolhuisen, Director Pharmacies. Bart Tolhuisen is op dit moment Managing Director van LLOYDS Apotheken. In de nieuwe situatie neemt Bart Tolhuisen de functie van Theo Sack over, als gevolg waarvan Theo Sack zal terugtreden uit de directie van Brocacef Holding. Om een goede overgang van zijn werkzaamheden te waarborgen hebben wij Theo Sack bereid gevonden tot 1 september 2010 bij de organisatie betrokken te blijven.

Recente artikelen