Engelse gezondheidszorg doelmatiger dan Nederlandse

Array

De Nederlandse gezondheidszorg scoort als nummer één in een vergelijkende studie van de gezondheidszorg in de USA, Australie, Nieuw Zeeland, Duitsland, Canada, Verenigd Koninkrijk (VK) en Nederland. De USA scoorde als laagste.  Alleen op het punt van doelmatigheid scoorde Nederland als tweede na Engeland. Het onderzoeksverslag draagt als naam: Mirror, Mirror on the Wall: How the Performance of the U.S. Health Care System Compares Internationally, 2010 Update. De eerste auteur is Karen Davis die president is van het gezaghebbende onderzoeksinstituut The Commonwealth Fund.

Het onderzoek vergeleek de zeven landen op  de volgende prestatievelden: kwaliteit van zorg, toegang tot de zorg, doelmatigheid, gelijke verdeling van gezondheid en zorg over alle lagen van de bevolking en de aanwezigheid van gezonde leefstijlen. Het onderzoek betrof statistische analyses van nationale bestanden en vragenlijstonderzoek onder 27.000 patienten in acht landen en onder vele artsen in de eerstelijn. Per prestatieveld kreeg elk land een score. Gemiddeld kwam Nederland als beste uit de bus.

Het Verenigd Koninkrijk kwam als meest doelmatige uit de bus op grond van twee indicatoren:
1. Het percentage van het nationaal inkomen dat het VK uitgeeft aan zorg en
2. Het percentage dat de overheadkosten uitmaken van de totale zorgkosten.

Op beide indicatoren  scoort het VK het laagste van de zeven landen. Na Nederland scoort het VK als tweede op het gemiddelde van alle prestatievelden. Wilt u het onderzoeksrapport inzien? Klik dan hier.

Tot zover dit bericht. Mijn commentaar bij dit rapport is het volgende. Het verbaast mij niet dat Engeland zo doelmatig scoort. De afgelopen jaren verdwenen in dit land vele managementlagen in de National Health Service (NHS). Tijdens de afgelopen Masterclass over de Engelse eerstelijn in mei 2010 viel het op dat het VK niet meer zit op planning, control en structuren maar op changing the mindset van artsen en professionals in de hoop dat zij zich ook verantwoordelijk voelen voor productiviteit en voor de gezondheid van patienten op de wachtlijst.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen