Britse kankerbestrijding past zon advies radicaal aan

Mijd de zon niet, maar geniet verantwoord
Cancer Research UK gaat haar jarenlange volksgezondheidadvies aangaande ‘zonnen’ radicaal te veranderen. Waar jarenlang ‘bedek uzelf’ het devies was, zal het nieuwe advies dat momenteel door de Britse kankerbestrijding wordt uitgewerkt een heel andere boodschap bevatten. Zoek de zon met regelmaat op, maar zorg dat uw huid niet verbrandt. Het grote vitamine D-tekort dat heerst in de Westerse landen en het toenemend aantal onderzoeken dat juist wijst op de preventieve kracht van deze lichaamseigen vitamine bij het ontstaan van een groot scala aan ziekten, is de oorzaak van de ommezwaai in het gezondheidsadvies.

In plaats van het mijden van de zon en het direct insmeren van de huid met een antizonnebrandmiddel wanneer men naar buiten gaat, wordt de Britten nu aangeraden om juist de huid kort en onbeschermd bloot te stellen aan het zonlicht. Het gaat daarbij in eerste instantie om slechts enkele minuten, waarbij de huid wel wordt gestimuleerd door het UV-licht om Vitamine D aan te maken, maar niet verbrandt. Slechts twee tot drie minuten aan beide zijde van het lichaam, waarbij het langzaam opgebouwd kan worden tot een maximum van dertig minuten per kant – voorkom zonnebrand blijft het dringende advies!

Simpelweg te weinig zon
Het nieuwe advies van Cancer Research UK sluit aan bij de adviezen van een steeds groter wordende groep wetenschappers die studies deden naar het belang van Vitamine D. Uit de meest recente studieresultaten van dr. Oliver Gillie blijkt dat het voor inwoners van UK zeer moeilijk is om voldoende vitamine D uit de zon te halen zodat zij de zonloze winterperiode doorkomen zonder een tekort. “Dan zou men een zo groot mogelijk deel van het lichaam aan de zon moeten blootstellen – veertig minuten per dag, zes dagen per week. Dat is gezien het aantal zonloze dagen in de zomer simpelweg niet mogelijk”, stelt Gillie. Nog afgezien van de huidige samenleving waarbij bijna iedereen binnen werkt en het hele jaar door te weinig zonlicht ziet.

Grote effecten volksgezondheid
Gillie benadrukt dat de blootstelling aan UV-licht op verantwoorde wijze moet gebeuren, waarbij de huid geen verbranding (= huidschade) oploopt. “Er is minder UV-licht nodig om Vitamine D aan te maken in het lichaam, dan om te verbranden. Het risico op huidkanker wordt het meest geassocieerd met het oplopen van zonnebrand”, weet de wetenschapper. Hij redeneert aan de hand van vele internationale studieresultaten dat het oplossen van het vitamine D-tekort onder de bevolking in de 21ste eeuw een even groot positief effect zal hebben op de algehele volksgezondheid als het zuiveren van het drinkwater sinds de negentiende eeuw en de betere huizen, schonere lucht en de afname van het aantal rokers in de twintigste eeuw.

Preventieve werking
Onlangs werd al bekend dat ook in Nederland het terugdringen van het vitamine D-tekort jaarlijks 18% minder sterfte zou geven op een aantal veel voorkomende kankersoorten. Vooral de afgelopen jaren zijn er steeds meer en uitgebreidere onderzoeken gedaan naar de preventieve rol van vitamine D. Voldoende vitamine D in het bloed blijkt de risico’s op ondermeer darm-, borst- en prostaatkanker, hart- en vaatziekten, dementie, auto-immuunziekten, bacteriele en virale infecties, osteoporose, botbreuken, onvoldragen zwangerschappen en diabetes mellitus te verminderen.

Bron: Independent.co.uk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen