UMCG en UMCN mogen nieuwe techniek hartklepvervanging voorlopig blijven uitvoeren

De rechtbank in Groningen heeft in een kort geding bepaald dat het UMCG een nieuwe techniek voor het vervangen van hartkleppen via onder andere de lies mag blijven uitvoeren tot zes weken na het besluit op het bezwaarschrift dat het UMCG heeft ingediend bij het ministerie van VWS. Dit betekent dat het UMCG deze ingreep, die minder belastend is voor patienten, naar verwachting tot eind van dit jaar kan blijven uitvoeren. Patienten in Noord-Nederland die voor deze ingreep in aanmerking komen, hoeven nu niet 200 kilometer af te reizen naar het dichtstbijzijnde centrum met een vergunning.

Het ministerie van VWS heeft ook het UMC St Radboud laten weten dat het door mag gaan met de speciale hartklepoperaties tot 20 oktober. Deze verlenging van de overgangstermijn is conform de uitspraak van de Rechtbank in Den Bosch op het kort geding dat was aangespannen door Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Wegens deze toezegging gaat het kort geding van het UMC St Radboud tegen VWS morgenochtend niet door.

In Groningen heeft de rechter bepaald dat het UMCG mag blijven opereren tot 6 weken nadat de minister een besluit heeft genomen over het bezwaarschrift van het ziekenhuis. Het UMC St Radboud beraadt zich nu wat deze uitspraak kan betekenen voor het Radboud.

Het UMC St Radboud is blij dat de zeer zieke en kwetsbare oudere patienten, die deze ingrepen voornamelijk ondergaan, binnenkort geopereerd kunnen worden in Nijmegen, dicht bij huis. Prof. dr. Henry van Swieten, hoofd afdeling Cardio-thoracale chirurgie: “We gaan ons nu sterk maken voor behoud van deze speciale hartklepoperaties. We voldoen aan de gestelde eisen, beschikken over ruime ervaring en expertise en onze kwaliteit van zorg is aantoonbaar uitstekend. Het aantal patienten met hartproblemen stijgt in Nederland. Het kan niet zo zijn dat in Zuidoost- en Oost-Nederland straks geen centrum meer aanwezig is.”

Het UMC St Radboud bereidt de komende weken het bezwaarschrift voor en ziet de toekomst positief tegemoet. De gehele procedure zal enkele maanden vergen.

UMCG had het kort geding aangespannen omdat zij het niet eens is met het besluit van het ministerie van VWS om het UMCG geen vergunning te verlenen voor de nieuwe techniek. Ook maakte het UMCG bezwaar tegen de korte termijn – 15 augustus – waarop het zou moeten stoppen met het uitvoeren van de nieuwe techniek. Dit zou betekenen dat de patienten die na deze datum voor deze ingreep ingepland stonden, overgedragen zouden moeten worden aan een van de vijf centra elders in Nederland. Met de uitspraak van de rechter kunnen deze patienten in het UMCG behandeld blijven worden.

Het UMCG voldoet aan alle kwaliteitseisen voor het verrichten van de nieuwe techniek voor hartklepvervanging en heeft hiermee ruime ervaring opgedaan. Bovendien verricht het UMCG alle vormen van hartchirurgie en is een gespecialiseerd centrum voor aangeboren hartafwijkingen.

De afgewezen vergunning betreft uitsluitend de nieuwe techniek van hartklepvervanging via onder andere de lies. Het UMCG blijft hartklepvervanging via een openhartoperatie – en alle andere vormen van hartchirurgie – bij patienten verrichten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen