Hulphonden voor mensen met epilepsie

Sommige honden hebben een speciaal talent: zij worden “seizure alert dogs”. Zij worden speciaal opgeleid voor personen met epilepsie Een “seizure alert dog” is opgeleid om een of meerdere belangrijke zaken te doen, vooral wanneer iemand een epileptische aanval gehad heeft. De hond zal een alarmknop induwen, de persoon wakker maken, de telefoon of medicatie brengen. Hij kan ook helpen gevaarlijke omstandigheden vermijden, bv veilig oversteken of afstand houden van rivieroevers en afgronden.

Sommige honden worden “seizure alert dog”, dat betekent dat zij een aanval voelen aankomen en hun baasje op één of andere manier daarvan verwittigen. Dit aanvoelen kan niet aangeleerd worden, enkel een herkenbaar signaal leren geven lukt soms.

Epilepsiehonden zijn bedoeld voor hondenvrienden met medisch vastgestelde epilepsie, die ondanks medicatie of andere behandelingen niet aanvalsvrij zijn, en minstens één zware aanval per week hebben. Er wordt nagegaan of de hond daadwerkelijke hulp kan verlenen en ook of de persoon er zelf voldoende kan voor zorgen. Als men aan de volgende eisen voldoet komt men in aanmerking voor een hulphond:

–  U bent minimaal 15 jaar oud.
-  U heeft minimaal 1 aanval per twee weken.
-  U bent in staat om meerdere malen per dag een hond uit te laten.
-  U heeft aanvallen die letsel kunnen veroorzaken door te vallen.
-  U dwaling kunt hebben en hierbij doorgaat met handelingen waardoor letsel kan
ontstaan.
-  U heeft aanvallen die niet door medicijnen onderdrukt of onder controle gebracht
kunnen worden.
-  U heeft aanvallen die niet tijdig vooraf aangevoeld worden.
-  Wanneer u hulp nodig heeft bij de volgende handelingen:

* Het vooraf tijdig aangeven wanneer u een aanval of dwaling krijgt.
* Het inwerkingstellen van het alarm/oproepsysteem direct na de aanval.
* Het op u zij rollen om stikken in de tong te voorkomen.
* Het eventueel aanleveren van de telefoon, een kussen of medicijnen.
* Aan uw zijde blijven tot u weer bijkomt.

Voor de aanvraag van een hulphond geldt een aanvraagprocedure. Lees hier meer. Stichting Hulphond leidt hulphonden op voor mensen met een lichamelijke of auditieve beperking of epilepsie.

Vanaf €3 per maand bent u donateur van Stichting Hulphond. Hieronder kunt u Stichting Hulphond machtigen om het bedrag van uw rekening af te schrijven.

U kunt het formulier op ons website invullen of de online doneermodule gebruiken.

Bron: Stichting Hulphond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen