Zorg Almere lijkt op die in de republiek San Marino

Array

San Marino is de oudste republiek ter wereld, telt 32.000 inwoners, ligt ten oosten van het Italiaanse Bologna en vlakbij Rimini. Haar inwoners hebben bij geboorte de hoogste levensverwachting te wereld: 84 jaar voor vrouwen en 83 jaar voor mannen. Zes jaar geleden heeft de regering ervoor gekozen om alle eerstelijnszorg, ouderenzorg, ziekenhuiszorg, sociale zekerheid en maatschappelijke dienstverlening in één organisatie onder te brengen. Die staat sindsdien onder leiding van de energieke organisatiepsycholoog dr. Paolo Passini. Hij heeft de zorg georganiseerd op een wijze die sterk doet denken aan de opzet van de Zorggroep Almere: geïntegreerd, kleinschalig, alle professionals in dienstverband bij dezelfde organisatie en met makkelijke contacten tussen de verschillende disciplines.

Al deze informatie pikte prof.dr. Guus Schrijvers  op tijdens een bezoek aan San Marino op 29 en 30 september. Hij was daar  ter voorbereiding van een congres aldaar op 30 en 31 maart 2012. Het thema wordt Integration of health services and social services on a local level. Met local level bedoelen de Sanmarinezen en Schrijvers de integratie op een niveau van 30.000 tot 100.000 inwoners. Het gaat om afstemming en coördinatie tussen (in Nederlandse termen) eerstelijnszorg, medisch specialistische zorg, WMO-beleid, preventiebeleid van GGD’en, jeugdbeleid en ouderenzorg.

Het bezoek van Schrijvers aan San Marino startte met  een gastcollege aan circa vijftig Sanmarinese leidinggevenden in de zorg over Health Care Innovation in the post Financial Crisis Years. De mededeling dat Schrijvers  in de jaren 1982-1992 de voorgangers van de Zorggroep Almere heeft geholpen om tot één financiele organisatie te komen en dat deze aldaar lijkt op die in San Marino, leidde tot groot enthousiasme. Na de lezing moest Schrijvers zijn verhaal op de lokale televisie van San Marino nogmaals doen. Tot zover dit bericht.

Vijf vragen nu aan u, lezer.
1. Kent u goede voorbeelden in Europa van gemeenten die zorg en welzijn op een goede manier integreren? Wilt u die mailen aan Schrijvers? Dan gaan Paolo Passini en hij die uitnodigen voor het congres?
2. Wilt u namens uw organisatie betrokken zijn bij de voorbereiding van dit congres? Stuur mij dan een mail en vertel wat u kunt betekenen.
3. Wilt u weten hoe de zorg in Almere georganiseerd is? Kom dan naar het vierde (inter)nationale congres over recente ontwikkelingen in de eerstelijn. Het heeft als titel maatschappelijk rendement geïntegreerde eerste lijn. Het congres vindt plaats op 4 november in Almere. Tijdens het congres vinden excursies plaats naar centra voor gezondheid en welzijn in Almere. Ga voor meer informatie naar www.unitzorginnovatie.nl/aankomendecongressen. 4. Op 14 oktober, 1500 -18.30 houdt de Zorggroep Almere een projectendag waarop vele zorginnovaties worden getoond. Ondergetekende houdt om 17.00 uur een lezing met een terugblik op dertig jaar eerstelijnszorg in Almere en een vooruitblik tot 2040. Ik verweef daarin mijn vrolijke recente ervaring in San Marino.  5. Wil je de PP presentatie inzien van mijn college in San Marino?  Die staat over enkele dagen op www.integratedcare.org/topical

Noot redactie: Guus Schrijvers is  Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde Universitair Medisch Centrum Utrecht E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen