ZN: rollator in basispakket kost zorgverzekeraars 15 miljoen euro

Het alsnog opnemen van vergoedingen voor rollators en andere loopmiddelen in 2011 in het basispakket kost de zorgverzekeraars 15 miljoen euro aan uitvoeringskosten. Zorgverzekeraars Nederland vraagt minister Schippers van VWS daarom om de communicatie naar verzekerden over deze wijziging door de overheid te laten verzorgen.
Voormalig minister van VWS Ab Klink had aanvankelijk besloten dat vergoeding voor de rollator en andere loopmiddelen volgend jaar niet meer in het basispakket zou komen. Maar op 16 november jongstleden stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een motie om deze loopmiddelen juist wél in het basispakket te houden. In een brief aan minister Schippers schrijft ZN-voorzitter Wiegel: “Dit stelt zorgverzekeraars echter voor grote problemen op het gebied van uitvoering van de verzekering. Wij beschouwen deze besluitvorming in het huidige late stadium als bijzonder ongelukkig.”

Wettelijke verplichting
Hij doelt hierbij onder meer op het feit dat op het moment dat de motie werd aangenomen, de nieuwe polissen al op de deurmat lagen bij alle verzekerden. Wettelijk hebben de zorgverzekeraars de plicht om verzekerden voor medio november een aanbod te doen voor de prolongatie van de zorgverzekering. Ook moeten de zorgverzekeraars de verzekerden op de hoogte te stellen wanneer er sprake is van een pakketwijziging, zoals die nu aan de orde is. In de polissen staat immers dat de rollator niet in het basispakket zit volgend jaar, maar door de recente beslissing van de Kamer is dat dus wel het geval. Afgezien van het inlichten van verzekerden moeten de zorgverzekeraars ook hun systemen aanpassen en hun medewerkers opnieuw instructie geven. Alleen al het informeren van de individuele verzekerden over de pakketwijziging kost de zorgverzekeraars naar verwachting 15 miljoen euro. Dit is de reden waarom ZN voorstelt dat de overheid de taak op zich neemt om de verzekerden in te lichten over de pakketwijziging en de impact daarvan op de zorgverzekering en de aanvullende verzekering.

Incident
ZN benadrukt in de brief aan de minister tenslotte dat deze kwestie illustreert waarom het zo belangrijk is dat zorgverzekeraars tijdig op de hoogte zijn van stelselwijzigingen. Tussen VWS en ZN is in een eerder stadium de afspraak gemaakt dat zorgverzekeraars vóór 1 juli van het jaar voorafgaande aan het nieuwe verzekeringsjaar weten waar ze aan toe zijn. Op die manier kunnen ze verzekerden een adequaat verzekeringsaanbod doen voor het komende verzekeringsjaar. In een brief schrijft minister Schippers op 19 november dat in dit geval de late wijziging te maken heeft met het aantreden van een nieuwe kabinet eind oktober. Wiegel schrijft hierover: “Wij nemen aan dat we er van uit mogen gaan dat de onderhavige situatie als een incident moet worden beschouwd en dat ook de Kamer zich realiseert met welke uitvoeringsproblemen een te late besluitvorming over het verzekeringspakket gepaard gaat.”

Bron: Zorgverzekeraars Nederland
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen